Foto: TT

Findusanställda erbjuds jobba längre

Uppdaterad
Publicerad

Alla tillsvidareanställda på Findus i Bjuv kommer erbjudas att jobba kvar till sista mars – och få bibehållen lön fram till sista juni.

Findus meddelade för några veckor sedan att nedläggningen av fabriken inte kan ske vid årsskiftet som planerat utan att produktionen måste fortsätta ända till den 31 mars. Nya förhandlingar om villkoren för de anställda som stannar kvar tills dess inleddes med facken.

Förhandlingarna är nu avslutade och alla tillsvidareanställda kommer att erbjudas jobba kvar ända till den 31 mars. Och gör man det, blir man arbetsbefriad med lön i tre månader till.

Findus varslar i Bjuv

– Vi har lyckats så bra vi har kunnat, vi har försökt hitta något som är rättvist för samtliga, säger fackordföranden Kent Ahlgren när SVT når honom mellan dagens alla möten.

Avgångsvederlag står fast

Sedan tidigare finns en överenskommelse om avgångsvederlag för de anställda. Den påverkas inte av dagens besked utan står fast. De tre extra månadslönerna blir en bonus, utöver avgångsvederlaget, för dem som väljer att stanna till den 31 mars.

En del Findusanställda har redan sökt och fått andra jobb från och med 1 januari nästa år. Andra ska börja studera. Därför kan det hända att även en del visstidsanställda får erbjudande om att stanna kvar till sista mars.

– Det hänger ju på hur många tillsvidareanställda som tackar nej, säger Kent Ahlgren.

Reaktionerna försiktigt positiva

Facket håller tre stormöten med personalen under onsdagen. När SVT Nyheter Helsingborg når honom har morgonens möte hunnit gå av stapeln.

Hur har reaktionerna varit hittills?

– Det var en del frågor, men i helhet har mötet gått bra. Känslan var ganska bra.

Var det någon särskild fråga som kom upp?

– Ja, många undrade vad som händer om de får ett annat jobb under förlängningstiden: ”Måste jag i så fall vara kvar till sista mars?”

Ingen kommer tvingas jobba kvar

Svaret på den frågan är att det inte ska finnas några hinder för de anställda att snabbt ta nya jobb.

– Arbetsgivaren gör allt de kan för att släppa folk utan längre uppsägningstid. Det finns ingen avsikt att tvinga folk att vara kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet