Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur fiskaren Johan Linde ställt om sin verksamhet i Öresund i klippet. Foto: Minna Korsgren

Fiskaren i Öresund efter torskkrisen: ”Letar spökgarn istället”

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av Öresunds svenska yrkesfiskare har slutat de senaste fem åren. Fisket är så reglerat att det inte längre lönar sig. Men oroväckande nog återhämtar sig inte fisken.

– Nu har vi hanterat de enkla frågorna och reglerat fisket. Då återstår de svåra åtgärderna som påverkar vårt sätt att leva om vi ska få fisken att åter trivas i vårt sund, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på länsstyrelsen i Skåne.

13 yrkesfiskare kvar i Öresund

Antalet svenska yrkesfiskare i Öresund, som årligen tjänar 100 000 kronor eller mer på sitt fiske, är nu nere på 13 personer. Det är mer än en halvering sedan 2019.

– För att få inkomsten att räcka fiskar jag spökgarn, berättar yrkesfiskaren Johan Linde.

Hör honom berätta mer i klippet.

Miljögifter och klimateffekter

Både torsk och sill, det som tidigare byggde fisket i sundet, befinner sig under biologiskt hållbara gränser och verkar inte återhämta sig.

– Trots att vi skurit ned så kraftigt på fisket ser vi att fiskbestånden inte återhämtar sig. Det läskiga är att vi inte vet vad detta beror på. Det är en cocktaileffekt av övergödning, temperaturhöjning, miljögifter och att vi förstör miljöerna i havet, konstaterar Johan Wagnström.

Hur får jag ihop detta när det samtidigt rapporteras om stora mängder makrill och tonfisken som kommit tillbaka?

– Makrill och tonfisk gynnas av mildare klimat och flyttar norrut. Torsken, som vi normalt har här, flyttar också norrut och finns snart vid nordpolen. Det kan även upplevas som att vi har mycket sill, men det är för att när de blir färre stimmar de hårdare, säger Johan Wagnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.