Ermina Hajdarevic och Bianca Carter studerar till lärare. Foto: Gustav Wennerholm

Fler vill bli lärare – nu ökar söktrycket

Uppdaterad
Publicerad

Lärarutbildningarna har blivit populärare i Skåne. Bättre villkor i bristyrket ger fler sökande.

Det är terminsstartstider och på många skolor har rektorer och skolledare kämpat hårt och länge för att få tag i behöriga lärare – vissa utan att lyckas.

På sina håll, speciellt när lärartjänster en bit från större städer ska tillsättas, kan behöriga lärare kräva en lön på uppåt 40 000 kronor i månaden.

Men nu finns tecken på att vinden vänder i lärarbristens Sverige. I Skåne har antalet sökande på alla lärarutbildningar ökat inför höstterminen.

– Jag hoppas att det beror på att vi har börjat tolka och förstå svensk skola och läraryrket på ett lite mer informerat och kunnigt sätt, säger Sinikka Neuhaus, utbildningschef på Campus Helsingborg, dit Lunds universitets lärarutbildning är förlagd.

Bättre löner lockar

Hanna Nilsson går tredje året på lärarutbildningen på Malmö Högskola och tror att politiska beslut om till exempel höjda lärarlöner spelar roll.

– Det sipprar ner så småningom, men det tar lite tid, säger hon.

Bianca Carter och Ermina Hajdarevic har just påbörjat sin utbildning och är på väg in till sin första föreläsning för dagen.

– Jag tycker det är väldigt roligt att dela med mig av kunskap och jag vet att det behövs. Sen har man också en försäkring om att man har ett jobb, säger Bianca Carter.

– För mig var det avgörande, att jag vet att jag kan få jobb, säger Ermina Hajdarevic.

Fullt på utbildningarna

Såväl Malmö Högskola som Högskolan i Kristianstad och Lunds universitets lärarutbildning i Helsingborg fyller sina platser med råge på lärarutbildningarna som startar i höst.

Även antalet reserver som väntar på en plats om andra hoppar av är fler än tidigare – i Malmö nära 2000 till 1332 platser på grundlärarutbildningen, i Kristianstad 232 reserver till 90 platser och i Helsingborg 255 reserver till 60 platser.

Även i matematik och naturvetenskapliga ämnen, där bristen på lärare är extra stor, ser Malmö Högskola en ökning av studenter.

I Malmö har man länge också haft problem med att många studenter som hoppar av. Men med fler sökande och därmed högre antagningspoäng hoppas högskolan få ner den siffran.

– Det återstår att se, men vi tror att det har ett samband, säger Anders Olsson, utbildningschef på lärarutbildningen i Malmö.

Bianca Carter som har flera års lärarstudier framför sig, hoppas att de som går utbildningen är mer motiverade när konkurrensen blivit större:

– Jag hoppas att det gör att fler som läser verkligen vill bli lärare också, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.