Foto: Drago Prvulovic / TT

Akuten skriker efter personal

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig i sommar har situationen varit så akut på akutmottagningen som just nu. Mötena avlöser varandra på lasarettet i Helsingborg där ledningen måste ta snabba beslut för att patientsäkerheten ska upprätthållas.

– Vi har folk som ligger i korridorerna vid akuten och just nu är det 17 platser som saknas, sa Jens Enoksson, driftschef på Helsingborgs lasarett, på tisdagsförmiddagen.

Han beskriver läget som det mest kritiska hittills i sommar. Det började redan på måndagskvällen när patienter som kom in blev kvar på akuten under natten, trots att de hade behövt flyttas till medicinavdelningar.

Personalen behöver semester

Under tisdagen har man fått bukt med mest akuta situationen.

– Vi har bett personalen springa lite fortare. Det kan man göra under en kort period. Vi har nu flyttat folk som legat i korridorer till avdelningar för vidare vård.

Det råder viss personalbrist överlag på mottagningen, som tillsammans med sjukskrivningar gör att situationen är tuffare än vanligt. Jens Enoksson beskriver sin personal som lojal.

– Vi hade behövt få in mer personal, men vår ordinarie personal måste också få ha semester och vila ut, och vi har haft svårt att få in ersättare.

Vill lugna oroliga

Inför den stundande helgen med många tillresande till både HX-festival och fotbollscup i Helsingborg vill han lugna oroliga:

– Vi har bemannat upp med läkare så att vi ska kunna ge alla som behöver vård.

Under natten till tisdag var mottagningen överbelagd med nära 20 patienter. Tisdagens arbete har resulterat i runt 25 lediga platser på akutmottagningen inför kommande natt.

– Det är inte bara platsbristen som är problemet när det blir så här. Personalen räcker inte heller till och det blir en ohållbar situation, säger Jens Enoksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.