Förorenade dricksvattnet fortfarande en gåta

Uppdaterad
Publicerad

NSVA har inte kunnat fastslå hur tarmbakterierna kom in i dricksvattnet i Helsingborg och Höganäs. I stället presenteras tre hypoteser.

Under tre dagar i augusti tvingades boende i de båda kommunerna koka allt dricksvatten. Bakgrunden var att två vattenprover i Berga visade förhöjda värden av tarmbakterier.

Sedan dess har Nordvästra Skånes vatten och avlopp försökt hitta källan till föroreningen men utan resultat.

Bakterier i dricksvattnet

– Det är hög omsättning vårt dricksvattensystem och tillfälliga föroreningar försvinner ganska snabbt. Därför är det i många fall svårt att hitta den exakta källan till vad som orsakar tillfälliga otjänliga vattenprov, säger Jonas Håkansson, chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA.

Hypoteser

I stället presenterar man nu några tänkbara hypoteser:

  • Det kan ha handlat om ett tillfälligt, lokalt fel i anslutning till provpunkten i Berga.
  • Vatten har blivit stående i ledningar i samband med grävarbeten i Maria Park. I en ledning hittade man vatten som hade blivit stående i tre månader, den är numera renspolad.
  • En tillfällig förorening har kommit in i vattentornet för att sedan försvinna. För att förebygga detta kommer vattnet från vattentornet att även fortsättningsvis kloreras.

Med dessa åtgärder räknar NSVA att risken för nya föroreningar har eliminerats.

– Vi har tagit över 200 prov och nästan alla har varit helt rena, konstaterar Jonas Håkansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakterier i dricksvattnet

Mer i ämnet