”Jag har fått hårdare straff än vad han fick”

Uppdaterad
Publicerad

Det var en vanlig måndag i april när Jussi Nilsson från Ängelholm cyklade hem från jobbet. Plötsligt blev han påkörd bakifrån och skadades så pass allvarligt att han får spendera resten av sitt liv i rullstol. Men straffet för bilisten landade på åtta månaders fängelse.

– Skrämmande lågt, säger Jussi Nilsson när vi träffar honom.

Mitt i en redan pågående omkörning kom en annan bil i alldeles för hög fart och försökte tränga sig förbi på insidan. Det innebar slutet för Jussis liv som tävlingscyklist och inlinesåkare.

I dag spenderar han sina dagar i en eldriven rullstol på ett korttidsboende i Helsingborg. Huset utanför Ängelholm är sålt och jakten efter en handikappsanpassad lägenhet pågår.

Dömdes för fyra brott

Efter olyckan går han på tunga mediciner: smärtstillande, blodförtunnande och antidepressiva. Nästan varje dag får han blodtrycksfall som gör att han svimmar av.

– All min energi försvann i kraschen, säger Jussi Nilsson.

Mannen som körde på honom dömdes i Helsingborgs tingsrätt för fyra brott: vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik, tillgrepp av fortskaffningsmedel och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Bilisten fick fängelse

Straffet bestämdes till åtta månaders fängelse och 40 000 kronor i skadestånd.

– Det är ett klent straff. Men jag orkade inte överklaga. Det blir jag inte lyckligare av, säger Jussi Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.