Här är arkitekternas brev till kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Här är en del av det brev med omfattande kritik som arktitekterna skickat till Helsingborgs stad angående Nya Olympia.

”Vi känner oss tyvärr tvungna att skicka detta mail. Vi tycker det är oerhört synd och tråkigt att det ska behövas men vi känner en stor oro över hur Nya Olympia håller på att utformas, eller snarare deformeras.

Vi anser nämligen att de beslut som Ni, och Peab just nu tar kommer få allvarliga konsekvenser i framtiden. Vår oro gäller både större generella saker som specifika detaljer och projektledning.

Vi har sen 2014 drivit en, i våra ögon, tuff kamp för att behålla viss kvalitet i arenan. Tyvärr kan vi redan nu se vad ogenomtänkta kvalitetsförsämringar har lett till och hur mycket som skjuts över på skötseln och driftsekonomin.

Fasadskivan ovan sista läktarrad på södra har redan behövs bytas ut då man inte tog hänsyn till den miljö den sitter i. Detta var något vi varnade kraftigt för men tyvärr blev den starkare skiva vi föreskrev utbytt mot en med sämre kvalitet.

· Vår fleråriga erfarenhet från besök på andra arenor i flertalet länder medförde att vi föreskrev en kraftig sockel på vägg i publika delar, för att skydda väggen från sparkar och andra påfrestningar. Den blev utbytt mot enbart en 20mm mjukfog vilket redan nu har gjort att vi kan se svarta märken överallt och även skador. Detta innan vi har tagit arenan i drift!

· Alla fasader in mot arenarummet, mot plan, är av entreprenören föreskriven som obehandlad grå betong och grå fasadskiva. Detta gör oss förtvivlade. Detta är ytor som kommer synas mest i TV och därmed vara den del av Olympia som flest människor utanför Helsingborg kommer se. Vill vi verkligen förmedla en sådan trist bild till resten av landet? Om vi ska ta vårt ansvar som arkitekt är det svårt att acceptera detta, speciellt med tanke på hur mycket positivt som sägs om utsidan och dess fasader.

· ”Sveriges modernaste arena” som våra politiker säger till media kommer alltså ha 20 år gamla solblekta plaststolar. Fullt synliga i TV-rutan.

· Överst på listan från oss och HIF sen dag ett 2010 har varit att åtgärda duvproblemet. Nu görs väldigt lite och väldigt osammanhängande och i det stora hela blir det ganska löjligt. Konsekvensen blir nu att HIF, men även staden, inför varje match/event får spola av alla stolar.

Vi ser med stigande oro och irritation hur funktion efter funktion tas bort.

· Så gott som alla skärmtak har tagits bort mot vår stora inrådan. Skärmtak som fyller en högst väsentlig funktion som skydd dels för människan som ska in eller ut, men även för den dörr/entréparti det sitter över. Det skulle även fungera som visst solskydd över partierna på södra läktaren. Med andra ord ett beslut som ger en klar försämring. Och då har vi inte nämnt de estetiska värden. Så som t ex den södra fasaden är designad hade skärmtaken en stor estetisk uppgift i att ge liv till fasaden. Nu blir den väldigt platt och nästan livlös. Att ta bort skärmtaken är ett klart intrång i vår design, en design som alla inblandade har godkänt.

· Säkerhet har varit viktigt. Det har våra politiker varit väldigt tydliga med. Ändå väljer man nu att frångå BBR och ta bort räcken/ledstänger längs läktartrapporna. Dessa bågar/ledstänger stoppar naturligtvis ingen huligan men de erbjuder en annan högst väsentlig säkerhet. En trygghet för de som har lite svårare att röra sig i trappor.

Vi är dessutom väldigt frustrerade över att de estetiska värdena och funktionerna hamnar allt längre ner på prioriteringslistan.

· Vi har redan nämnt de obehandlade fasaderna i arenarummet. Med det kan definitivt nämnas igen. Vill vi verkligen visa upp en grå livlös yta för Sverige?

· I den mest synliga, exponerade och största entrén, södra entrén, väljer man alltså att sätta den enklaste och fulaste industri-lysrörsarmaturen man kan hitta. Dessutom med utanpåliggande montage och kabeldragning. Och naturligtvis är kablarna vita på den röda väggen/taket. Detta andas oproffsighet och brist på yrkesstolthet. Dessa armaturer kommer dessutom sättas upp under hela östra på den yta där HIF kommer ha VIP- och kundevent vid matcher.

· De befintliga ytorna/ytskikten på östra togs det beslut om att inte rengöra. Vi gör en i stora delar ny arenan för väldigt mycket pengar men kommer låta 20 års smuts, påväxt, klotter mm sitta kvar?

Ovanstående är bara ett fåtal punkter på en väldigt lång lista. Vi förstår att det mesta bottnar i ekonomi. Men vi kan aldrig förstå varför man nöjer sig med ett ofärdigt utseende på bekostnad av överambitiösa installationer. Stora delar av arenan kommer användas 15-20 gånger per år men har installationer, och otroligt avancerade styrningar, som aldrig kommer betala sig och som bara medför vansinniga kostnader. Detta är en grov felprioritering enligt oss. Något vi också fått bekräftat av ledande politiker vid olika möten under förra året. Tyvärr verkar de inte ha fört sina åsikter vidare till er.

Jonas Carlström och Lars Jongård

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.