Det nya vattentornet i Helsingborg, vy från Filbornavägen. Exakt placering är inte klar. Foto: Wingårdhs/NSVA

Här är Helsingborgs nya vattentorn

Uppdaterad
Publicerad

90 meter i diameter och 40 meter högt. Det här är Helsingborgs nya vattentorn, ritat av en av landets mest namnkunniga arkitektbyråer.

– Vi hade ganska strikta ramar när vi gick ut till arkitektbyråer med det här uppdraget. Men förslagen som kom in överraskade för oss och var långt mer komplicerade än vi hade trott. Det som skapat en del merarbete är att tornet är ritat som en ring och inte som ett traditionellt vattentorn, säger Jonas Malmgren, projektledare på NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

Synligt från vägen

Det är Wingårdhs arkitektkontor som ritat det vinnande förslaget – en 40 meter hög ring som kommer att synas för alla som passerar på Österleden eller färdas på Filbornavägen österut. Tornet, som är tänkt att byggas i ljus betong, har en diameter på 90 meters diameter och vattnet kommer att strömma genom ringen. Inne i ringen kommer det dessutom vara möjligt för Helsingborgsborna att ta en promenad.

Sist ett vattentorn byggdes i staden var 1962 och sedan dess har kommunen vuxit. Helsingborgs vattentorn förser dessutom Ängelholm och Höganäs kommuner med vatten.

Bygget av det nya tornet ligger en bit fram i tiden, tidigast i slutet på 2017 tror man på byggstart. Kostnaden för hela vattentornsprojektet, som NSVA håller i tillsammans med Helsingborgs stad, beräknas blir 150 till 200 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.