Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kände mig väldigt vilsen och osäker”, säger Iman Bouzina som nu får studiecoaching för att plugga upp sina betyg. I klippet berättar hon om sin utveckling sedan hon började vuxenutbildningen. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Här får unga helsingborgare studiecoachning – ska hjälpa fler ut i arbetslivet

Publicerad

Avsaknaden av en gymnasieexamen leder till att många unga blir utan jobb och fortsatta studier. I Helsingborg erbjuds extra stöttning till den som vill plugga upp sina betyg och hitta en sysselsättning.

I Sverige finns 140 000 unga i åldrarna 16-29 år som står utan studier eller arbete, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). En stor del av dem hamnar i ett långvarigt utanförskap.

– Det största skälet till att man hamnar i den här gruppen är att man inte har gjort färdigt sina gymnasiestudier, säger Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF.

Myndigheten har undersökt hur flera olika kommuner arbetar för att ge stöd åt gruppen och konstaterar att det finns stora skillnader.

– Några kommuner är mycket aktiva med det och de har också en mycket mindre grupp unga som varken arbetar eller studerar, säger Lena Nyberg.

Svårt att nå ut till målgruppen

I Helsingborg finns sedan några år tillbaka plattformen Ung Helsingborg, som hjälper unga att hitta en sysselsättning. Mycket fokus ligger på att hjälpa personer som saknar en gymnasieexamen och att stötta dem under vuxenutbildningen.

– Många har jobbiga erfarenheter från tidigare studier. Men efterhand, när man klarar av fler kurser, blir de flesta mer självsäkra och mår bättre, berättar Jannica Stein, studiecoach på Ung Helsingborg.

En av de största utmaningarna är, enligt henne, att faktiskt nå ut till målgruppen.

– Jag tror att det finns många som inte vet att vi inte finns, men som skulle behöva veta det. Därför försöker vi samarbeta med skolorna, elevhälsan och psykiatrin, men också finnas tillgängliga på sociala medier.

”Bra stöd hjälper jättemycket”

När Iman Bouzina slutade gymnasiet förra året saknade hon fullständiga betyg. Studiecoacherna har hjälpt henne att söka kurser på Komvux, men har också funnits där under studiernas gång.

Samtidigt som hon menar att unga bär mycket eget ansvar för sina studier, tror hon det är viktigt att hjälpen finns tillgänglig.

– Många känner sig osäkra under den här tiden i livet, så jag tror att ett bra stöd hjälper jättemycket.

I klippet ovan berättar Iman hur hon ser på sin framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.