2017 avgörs finalen i årets kock i Malmö. Samma dag, den andra februari, kommer personer som ligger inlagda på region Skånes sjukhus att erbjudas en trerätters-meny signerad 2016 års vinnare i samma tävling: stjärnkocken Jimmi Eriksson.
Under tisdagen var han på plats i sjukhusköket i Ängelholm för att inspirera och lägga upp en strategi för den ordinarie kökspersonalen så att tillagningen i februari går smidigt. Så det luktade allt annat än brunkål och julskinka på Ängelholms sjukhus. Lukterna var mer av typen forellrom, alger och vittvinssås.
Menyn som serveras är inspirerad av Jimmi Erikssons vinnarrätt i Årets kock.
– Det består av mat som ligger mig varmt om hjärtat och få råvaror med mycket smak, säger han.
När man planerar sjukhusmat är det viktigt att kontrollera att patienterna får i sig tillräckligt med näring genom måltiden.
– Vi måste utgå från patientens näringsbehov. De ligger här minst ett dygn, säger Theresia Hermén Johansson, måltidschef på Region Skåne.
Totalt kommer 6500 portioner på samtliga skånska sjukhus att serveras. Och vad kommer man då att få för läckerheter?
– Linser och morot. En torskrätt bakad med torkade alger, vitvinssås och broccolisallad. Sedan en härlig äppelkaka med skånska äpplen så klart, säger Jimmi Eriksson.