Magnus Petersson, potatisodlare i Rammsjö utanför Båstad. Foto: Jessika Jellbom

Hård konkurrens inför årets potatissäsong

Uppdaterad
Publicerad

På Bjärehalvön är det bråda tider för potatisodlarna. Alla hoppas på att se deras päror bli de första att säljas i landet.

Magnus Petersson har odlat potatis sedan 1997 i Rammsjö utanför Båstad. Stämningen bland potatisodlarna på Bjärehalvön är minst sagt speciell på vårkanten. 

– Den är väldigt hemlighetsfull med första sättningen, men vi har rätt bra koll på varandra. Det sprider sig ganska fort om det är någon som är ute och harvar sin åker, säger Magnus Petersson.

Så man får smussla lite?

– Ja det får man göra, det är nog så.

Det var Magnus Petersson som de andra bjäreodlarna fick hålla koll på detta året. Trots risken för frostknäppar var han först ut den första mars med att sätta päror – och bara några timmar senare hängde nästa på.

Magnus Petersson har nu ett och ett halvt hektar åker som är fullt med sättpotatis, täckt med väv, som han håller ett extra öga på.

– Nu är det bara att väntan och hoppas på vädret. Det har varit jättekallt och ingen sol hittills så det har inte hänt så mycket med groddarna. Men rotsystemet har kommit så när väl värmen kommer så exploderar det förhoppningsvis, säger Magnus Petersson. 

Bjärehalvöns sandiga och tidigt varma jord är framgångsreceptet för tidiga skördar. Förra året auktionerades de första potatisarna ut redan den 29 maj, odlade i Förslöv och Grevie.

– Oavsett vad odlarna säger så blir det en tävling, och det är en rolig tävling. Alla som håller på med potatisodling vill göra så bra som möjligt och att vara först är ärorikt, säger Lars Elofson som är informationsansvarig på Svensk Potatis.

Han är den som är med auktionerar ut de första potatisarna. Men det är inte bara äran som står på spel för odlarna.

Hur mycket kan man få för de första kilona? 

– Man kan få hur mycket som helst egentligen. Förra året så blev det drygt två tusen per kilo, säger Lars Elofson.

Potatisodlaren Magnus Petersson har aldrig varit först någon gång, men såväl tvåa. I år tippar han att de första potatisarna kommer  börja säljas i början på maj, men det är inte helt klart om det är till Rammsjö och hans gård man kommer åka för att hämta dem. 

– Det får vi se. Jag behöver jättetur och vädrets makter, säger Magnus Petersson och skrattar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.