Foto: TT

Helsingborg begär undantag för ensamkommande flyktingbarn

Uppdaterad
Publicerad

I går Lex-Sarah anmälde kommunen sig själv eftersom det finns risk för att de ensamkommande flyktingbarnen far illa. Under onsdagen begärde kommunen i likhet med Landskrona undantag från att ta emot fler flyktingbarn.

– Vi behöver tid att hitta nya boenden och rekrytera fler medarbetare, säger Dinah Åbinger, socialdirektör för Helsingborgs stad.

På onsdagseftermiddagen kallade socialnämndens ordförande och socialdirektören till presskonferens. Budskapet var att kommunen inte klarar av att ta hand om de ensamkommande flyktingbarnen.

Helsingborgs stad har ett avtal med Migrationsverket på 45 asylplatser där det bor sammanlagt omkring 90 barn under ett år. Men bara i år räknar kommunen att ta emot över 300 ensamkommande barn.

Enligt socialdirektören behöver staden en tillfällig respit, på omkring 2-3 månader, för att hinna rekrytera personal.

– Helsingborg ska fortsatt vara en öppen och välkomnande stad, men vi befinner oss i en unik situation som vi inte sett tidigare, säger Ann-Christin Borgman (MP), ordförande i socialnämnden.

25 nya tjänster

Ann-Christin Borgman vädjar nu till privatpersoner och företagare i kommunen att höra av sig om de kan bidra till att lösa bostadsproblemet.

På stadens fem HVB-boenden är det, enligt socialdirektören, just nu överfullt.

– När det är så fullt så blir det oroligheter som vi inte har sett tidigare, säger Dinah Åbinger.

Vid årets slut kommer stadens fem boenden utökas till sju. Till boendena behövs ny personal och just nu jobbar kommunen med att tillsätta 25 nya tjänster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.