Hundratals svenskar har nekats ta färjan till Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

På tre veckor har HH Ferries nekat 260 svenska resenärer att ta färjan från Helsingör till Helsingborg för att de saknar giltiga id-handlingar. Bolaget tycker att detta ska hanteras av polisen och menar att id-kontrollerna snedvrider konkurrensen.

Mellan den 4 och 25 januari har 118.000 resenärer genomgått HH Ferries id-kontroller. Omkring 300 personer har avvisats: 41 var potentiella asylsökande, resten svenska medborgare – och dessa avvisningar har ökat med tiden.

”Vi har redan haft några skrämmande, olyckliga exempel på äldre svenska medborgare som tvingats resa över Öresundsbron för att svensk polis inte kunnat verifiera om vi kunnat låta dem passera utan giltig legitimation”, skriver Henrik Rørbæk, vd för HH Ferries Group, i ett brev till regeringen.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Genomför kontrollerna med egen personal

Bolaget har föreslagit att en svensk polis stationeras i Helsingör för att undvika dessa situationer, men har inte fått gehör.

Svensk polis hänvisar dessutom de avvisade till Öresundsbron – och det snedvrider konkurrensen, hävdar bolagets vd. Han konstaterar också att biltrafiken på Öresundsbron ökat de två första veckorna efter att id-kravet infördes.

Än så länge har färjetrafiken inte drabbats av några förseningar men det beror på att bolaget vidtagit åtgärder för att minimera störningarna och att trafiken varit låg i januari.

Ökar trafiken blir det en svårare situation, slår Henrik Rørbæk fast.

Och det finns mer som snedvrider konkurrensen, menar bolaget. HH Ferries Group har som transportör ansvar för att genomföra id-kontrollerna med egen personal, medan svensk polis sköter kontrollerna vid Öresundsbron.

Detta beräknas kosta bolaget uppemot 2,5 miljoner kronor under januari, pengar som bolaget kräver att den svenska regeringen återbetalar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet