Rebecca Sjölund känner fortfarande smaken av frätande medel i munnen. Foto: Privat/TT

Hon fick frätande medel i kaffet på McDonald's

Uppdaterad
Publicerad

Rebecca Sjölund hann bara ta en klunk av kaffet hon beställt på McDonald's innan hon kände en frätande känsla och fick problem med andningen.

Hon känner fortfarande smaken i munnen. Det var efter sonens fotbollsträning i söndags som familjen stannade för att äta på McDonald's i Ängelholm. Rebecca Sjölund beställde en kaffe latte.

– Jag tog en klunk av kaffet och kände direkt att jag fått i mig gift. Det brände och sved, andningen blev ytlig, berättar hon.

Körde själv direkt till sjukhuset

Hon hällde snabbt i sig vatten, sa till sin man och personalen att hon fått i sig något frätande. Sedan satte hon sig i bilen och körde till sjukhuset.

– Jag har jobbat på restaurang, så misstänkte direkt att det var rengöringsmedel och bad min man ringa och kolla vad de rengör sin kaffemaskin med, säger hon.

Läkarna spårade förgiftningen

På sjukhuset fick hon dricka mycket vätska, och hölls kvar på observation till kvällen. Läkarna försökte under tiden spåra förgiftningen. Över telefon förklarade personalen på McDonald's att man rengör kaffemaskinen med det frätande medlet Thermoblue.

– Läkarna frågade om jag var säker på att ingen hällt något i mitt kaffe, säger Rebecca Sjölund, som blev skärrad av osäkerheten kring vad hon fått i sig.

Personal missade att maskinen var avstängd

Fyra kapslar hade lagts i mjölkbehållaren, men rengöringen hade inte startat. Av någon anledning missade någon i personalen att kaffemaskinen var avstängd, hällde i mjölk och gjorde en kaffe latte åt Rebecca Sjölund.

– Vi har rutiner för sådant här, och vi går nu igenom allt vi kan för att se hur det här gått till, säger franchisetagaren Christina Richter som driver restaurangen.

”Det var en olyckshändelse”

I går ringde hon upp Rebecca Sjölund för att uttrycka hur ledsen hon var över vad som hänt.

– Sedan ringde hon igen på eftermiddagen när hon pratat med de här tjejerna, och de var jätteledsna, säger Rebecca Sjölund.

– Det var en olyckshändelse. Jag är bara glad att det gick bra, säger Christina Richter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.