Foto: Mikael Nilsson

Industribrand i Båstad – polis sköt sönder gasflaskor

Uppdaterad
Publicerad

Gasflaskor har skjutits sönder sedan bepansrade fordon kört sönder portarna till industribyggnaden i Båstad där en stor brand rasat sedan fredagskvällen.

Räddningstjänsten fick larm om branden strax före klockan 19 på fredagskvällen: Industribyggnaden på Stenbrottsvägen 12 i östra Båstad är övertänd. Räddningstjänsten fick hjälp av specialresurser från Malmö.

– Gasflaskorna som var farliga i det här är oskadliggjorda, säger Peter Martin vid polisregion Syd till TT tidigt på lördagsmorgonen.

Branden började vid 18-tiden på fredagen. Räddningstjänsten gick ut med ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och stängde av vägar samt uppmanade boende i en radie på 500 meter från brandplatsen att hålla sig inomhus. Boende i två närliggande hus har evakuerats. I verkstaden fanns acetylen, gasol och även syrgas som försvårade släckningsarbetet.

– Det är en kraftig rökpelare från byggnaden som går rakt upp i skyn, säger SVT:s  fotograf på plats, Mikael Nilsson.

Räddningsledaren uppmanade alla som befinner sig inom 500 meter från adressen att gå inomhus och stänga alla fönster, dörrar och ventilation.

– Vi har våra skyttar på plats och en drönare till hjälp. I nuläget är byggnaden helt övertänd men vi kan inte göra något aktivt släckningsarbete så länge vi inte kommer åt gasflaskorna. Vi har även beställt specialresurser från Malmö, säger Emma Nordwall, som är beslutsfattande i beredskap på räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Enligt uppgift skadades inga människor i branden.

En avspärrad zon

– Prognosen för allmänheten att hålla sig borta från området och inomhus är satt till 24 timmar i nuläget. Så länge vi inte kommer åt gasflaskorna är det den prognosen som gäller, säger Emma Nordwall på räddningstjänsten Skåne Nordväst, strax efter klockan 21 på fredagskvällen.

– Det som möter en är en avspärrad by. Även infartsvägen, Hallandsvägen, till Båstad är avspärrad. Det är folktomt här bortsett från räddningspersonal, säger SVT:s utsände reporter och fotograf Mikael Nilsson på plats intill avspärrningen.

Boende har evakuerats

Strax efter klockan 20 på fredagskvällen stängdes även väg 115 från Båstad Gropemöllan till Hemmeslöv av på grund av branden. Det är sträckan mellan Gränsliden och Mäshultsvägen som är avstängd.

Foto: Mikael Nilsson

Boende i två närliggande hus evakuerades tidigare på fredagskvällen.

Ett tiotal bilar från räddningstjänsten på Bjärehalvön och i Laholm samt skyttar från Ängelholm kallades dit. Även bombgruppens robot samt explosionssäkra fordon beställdes fram för att kunna komma åt byggnaden och gasflaskorna som innehåller acetylen.

Industrin ligger på Stenbrottsgatan 12 i Båstad och ska vara en gräventreprenörsfirma. Den branddrabbade byggnaden är 15x25 m2.

Även polisen och försvaret bistod räddningstjänsten med utrustning under fredagskvällen.

Viktigt meddelande till allmänheten

Räddningsledaren har utfärdat ett viktigt meddelande till allmänheten med anledning av industribranden:

”Viktigt meddelande till allmänheten i Båstad i Skåne län.

Det brinner i en verkstad på Stenbrottsvägen 12 och gasflaskor i byggnaden utgör en fara för allmänheten. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig inom 500 meter från adressen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.