Foto: Christine Olsson/TT

Ingen färskpotatis till Valborg

Uppdaterad
Publicerad

Till valborgsfirarnas förtret har premiären av potatisskörden skjutits upp till maj. Men för bjärebönderna kan förseningen trigga högre priser när kunderna tvingas vänta.

Det är potatisbönderna på Bjärehalvön som i år igen konkurrerar om att skörda den första svenska färskpotatisen. Länge såg det ut som att potatisen skulle bli färdig till Valborg men den senaste tidens kalla väder, med snöfall på vissa håll, har premiären tvingats skjutas upp.

– Det känns såklart lite tråkigt, men vi hoppas på att den första potatisen ska kunna skördas redan nästa vecka säger Lars Elofson som är informatör på Svensk potatis.

Triggar priset

Första skörden beräknas bli på tjugo kilo och kommer auktioneras ut till högst bjudande. I år är intresset stort, flera aktörer har redan anmält sitt deltagende. Det rör sig om både grossister med involverade enskilda butikschefer, större nätbutikskedjor men även restaurangägare som brukar vara med och buda på de åtråvärda första knölarna.

– För två år sedan var det rekordtidig skörd men det gynnar egentligen inte priset. Det är bättre att kunderna får längta och sukta, säger Lars Elofson.

På Bjärehalvön råder, som SVT tidigare berättat, stor konkurrens mellan potatisbönderna om vem som blir först med att skörda. Potatisen sattes i jord redan första veckan i mars och har legat under dubbla plastlager för att klara värderförhållandena under tidig vår.

– Det viktigaste är såklart att tjälen gått ur marken. Det såg länge ut som att vi skulle kunna skörda redan nu men vädret styr vi inte över. Nu håller vi tummarna för väderomslag och skörd nästa vecka, säger Lars Elofson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.