NY-tränare tror på skånska hockeytjejer

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under sommarens varmaste veckor hålls ett läger på is i Landskrona. Det är hockeyspelare som under ett par veckor intensivtränar och visar upp sig.

Många av de unga talangerna har en dröm om att spela hockey i Nordamerika. Lägret som riktar sig till spelare i tonåren har deltagare från flera länder där det liksom i Sverige krävs lite speciella åtgärder för att damhockeyn ska blomstra.

Harry Rosenholtz som är arrangör och bosatt utanför New York, är nöjd med vad han ser. Han menar att en del av uppgiften för honom och andra coacher under lägret är att visa på vad det krävs att bli riktigt bra.

– Framför allt krävs karaktär och en vilja att alltid vilja bli bättre. På det här lägret arbetar tjejerna extremt hårt och vi varvar fysisk träning med teori och isträning.

Tillbaka där allt började

En av deltagarna kommer just från Landskrona. Det var här det började. Hon var i tioårsåldern och hängde med sin bror som också gillade hockey.

När det så blev dags för gymnasium för Elin Olovsson var hon tvungen att flytta för att kunna satsa ännu hårdare. Nu bor hon i Stockholm och spelar för AIK.

En annan deltagare är Sofie Lundin. Hon är från Jonstorp och som så många andra har hon börjat spela med killarna.

– Jag fortsätter göra det ett tag till. Man får mycket bra motstånd. Man får vara lite listig och inte ge sig in i alla närkamper, för killarna är ju rätt starka, säger hon.

Drömmen om Amerika

Hon delar drömmen om att kunna spela ishockey på college i USA.

Båda tjejerna lovordas för sitt spel av de tillresta amerikanerna:

– Elin utvecklas väldigt snabbt och Sofie har en fantastisk framtid framför sig. Hon kommer att bli en av de bästa spelarna i amerikansk ”college hockey”, tror Harry Rosenholtz.

På frågan om vad tjejerna tänker om det de får höra svarar båda:

– Det är bara att köra på. Vi är här för att lära oss ännu mer och det är jättekul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.