Foto: Bildbyrån

Jordan Larssons angripare identifierade efter skandalmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal huliganer har nu dömts till tillträdesförbud efter planstormningen på Olympia i samband med matchen mellan HIF och Halmstad i november. Polisen tror sig nu ha identifierat samtliga – däribland Jordan Larssons angripare.

– Jag tror att vi har två eller tre kvar, säger Sven Holgersson, lokal polisområdeschef i Helsingborg, om de identifierade huliganer som väntar på att få tillträdesförbud utdelat.

Det är polisen som ansöker om tillträdesförbud, och åklagaren som delar ut det. Men först måste de misstänkta huliganerna höras. Ett tjugotal av totalt 23 har nu förbjudits från de flesta svenska fotbollsmatcher.

Huliganattacken på Olympia

Polisen: Alla planstormare identifierade

Enligt honom har polisen nu lyckats identifiera samtliga huliganer som tog sig in på planen efter matchen.

De senaste veckorna har förbuden trillat in i takt med att åklagaren fått tag på männen. En av dem som dömts till tillträdesförbud är en 21-åring som också misstänks vara en av dem som gav sig på Jordan Larsson med knuffar och ryckte av honom tröjan. 21-åringen nekar till brott och att det skulle vara han på bilderna.

21-åringen misstänks dessutom ha försökt sparka en ordningsvakt utanför Olympia.

Åtal väntar för våldsamt upplopp

Och brottsutredningarna kring våldsamt upplopp, ofredande och bengalbränning pågår alla parallellt. Sven Holgersson tror att åklagaren kommer att väcka åtal så fort tillträdesförbuden är verkställda.

– Ett flertal av de här männen är kända i så kallade ultrasammanhang, sa åklagare Ola Lavie till SVT i början av februari.

Minst en av dem som dömts till tillträdesförbud är dömd för brott sedan tidigare. Hur många av de identifierade är kända av polisen sedan tidigare?

– Det kan jag inte svara på, det har jag inga uppgifter, säger Sven Holgersson.

Dömda för brott tidigare

En av de männen, en 27-åring från Bjuv, har tidigare dömts för skadegörelse. Förutom planstormningen misstänks han ha tänt bengaler från läktaren under matchen.

En 30-årig helsingborgare som misstänks för att ha kastat ett stag till en reklamskylt mot en publikvärd efter matchen är enligt tidningen HD dessutom tidigare dömd för dråpförsök i samband med ett väpnat rån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huliganattacken på Olympia

Mer i ämnet