Kappsegling med kvinnor i spetsen

Uppdaterad
Publicerad

För det 54:e året i rad har kappseglingstävlingen Ven Runt intagit hamnen på Råå. I år med lite extra fokus på tjejerna.

I helgen har en av Sydsveriges största kappseglingar Ven Runt varit i full gång i hamnen vid Råå. Nytt för i år är att det hålls en kappsegling med kvinnor i spetsen.  

– Vi hoppas att det blir fler tjejer som blir aktiva i seglingen och därför försökte vi med detta. Vi tycker att det är roligt att premiera så att vi får igång fler tjejer, säger Per Seglevi från Råå-Helsingborg segelsällskap.

Kravet för att få vara med och tävla är att minst hälften av besättningen måste vara kvinnor och att rorsman ska vara kvinna.

– Det är jättebra att de har denna typen av tävling, jag tror att det behövs fler tjejer i seglingen, säger Anna Lysell, kappseglare från Råå.

Fick ihop få lag

Under lördagens Ven Runt tävlade ungefär 70 båtar men i söndagens kvinnokappsegling tävlade betydligt färre. Det blev bara fem lag efter att det sjätte seglade sönder sin båt dagen innan.

– Vi pratade om det innan att det är svårt att få ihop helt kvinnliga besättningar så det här är jättebra, säger Anna Lysell.

Bankappsegling istället för Ven runt

Trots få tävlande var nerverna på plats strax innan startskottet gick av.

– Jag har aldrig seglat den här typen av båt innan så det ska bli jätteroligt. Jag är både taggad och nervös samtidigt, säger Liselott Sjöberg, kappseglare.

Till skillnad från gårdagens tävling där lagen seglar runt Ven är det nu bankappsegling som gäller där de antingen selgar kryss, lens elller fram och tillbaka. Den som är bäst av två varv vinner.

– Vi siktar på vinst, det är den inställningen man ska ha, säger Anna Lyselll.

Tur med blåsten

Liselott Sjöberg, Vivianne Nilsson och Anna Lysell gör iordning båten och hissar segel.

Hur känns det med vinden idag?

– Det känns jättebra, det blåser. Två sekundmeter är inte roligt, det är bättre med tolv, säger Vivianne Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.