Vd Henrik Nyberg utanför ceres fabrik i Bjuv och mjölkpulvret som ska exporteras till kinesiska konsumenter. Foto: Minna Korsgren

Kina räddar företag i Bjuv

Publicerad

På fredag stängs Findusfabriken efter 75 år i Bjuv. Men samtidigt som Nomad Foods avvecklar, blomstrar utsikterna för ett avknoppat företag på samma industriområde. Räddningen är export till Kina.

– Vi har redan satt igång att producera de första produkterna som ska transporteras till Kina i veckan och det här är förmodligen bara början på något större, konstaterar Henrik Nyberg som är vd för Ceres som ligger på samma fabriksområde som Findus.

Dråpslag för Bjuv – samma dag

Men framgången har inte alltid varit självklar. Hösten 2015 förlorade företaget sitt enda kontrakt med sin uppdragsgivare, ett stort multinationellt företag. Ceres tvingades varsla och av en slump valde de samma datum som Findus.

– Det var ett otroligt konstigt sammanträffande. Frågorna var många här på orten, konstaterar Henrik Nyberg.

– Det blev som ett vakuum, alla hade trott på industriparken. Det hade satsats så mycket här, säger Anette Ravander som jobbat 22 år på Findus innan hon sades upp.

Stor efterfrågan efter skandal

Den möjlighet som dök för Ceres har sin bakgrund redan 2008 då mjölkskandalen briserade i Kina. Hundratusentals kinesiska barn insjuknade efter att ha druckit mjölk där det giftiga ämnet melamin tillsatts.

Nu efterfrågar småbarnsföräldrarna i den växande kinesiska medelklassen utländska mjölkprodukter som är hårt kontrollerade.

– Vi har precis fått tillstånd att exportera mjölkpulver och vår anläggning kommer att kontrolleras för att få tillstånd att exportera modersmjölksersättning. Får vi det kommer vi kunna dubblera vår omsättning, efterfrågan är enormt stor i Kina, säger Henrik Nyberg.

Stor potential för svensk export

Direktexporten av svenska livsmedel till Kina mer än fördubblats sedan 2011 till ett värde på 509 miljoner kronor 2016.

Konkurrensen mellan de europeiska livsmedelsföretagen är stor och Danmark ligger till exempel långt före Sverige i sin satsning mot Kina.

Nyligen fördubblade regeringen sitt anslag till Jordbruksverket och Livsmedelsverket för att de ska kunna hjälpa näringslivet i sina kontakter med de kinesiska myndigheterna och ett särskilt lantbruksråd har inrättats på ambassaden i Peking av just den anledningen.

– Det räcker ju för ett svenskt företag att få en nisch på den kinesiska marknaden så kan det motsvara försäljning till halva Sverige, konstaterar Lennart Nilsson som jobbar på svenska ambassaden i Kina.

Food of Valley utarmat

Men tillbaks i Bjuv och de hundratals förlorade arbetstillfällena när nu Findus lägger ner. Här står nu mjölkpulverföretaget Ceres i stort sett ensamt kvar i företagsparken som en gång lanserades som Food of Valley, vilket i sig innebär en utmaning.

– Det blir dyrare, bland annat måste vi investera flera miljoner i en vattenreningsanläggning eftersom Findus reningsverk kanske inte längre kommer finnas kvar. Vi vet heller inte hur många andra underleverantörer som kommer försvinna härifrån när fabriken läggs ned. Det gör att vi måste hitta andra lösningar som troligtvis kommer bli dyrare för oss, säger Henrik Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.