Foto: TT/SVT

Kommunen planerar att rädda HIF ekonomiskt

Uppdaterad
Publicerad

Helsingborgs stad planerar att ge tillbaks 7,9 miljoner kronor till HIF för att hjälpa klubben som just nu har en mycket trängd ekonomi.

Pengarna är egentligen HIF:s från början men har behållits av Helsingborgs stad som en buffert i händelse av att HIF inte skulle betala sin hyra.

Det var för två år sedan som kommunen köpte en träningshall på Olympia men betalade aldrig för den utan behöll pengarna, just som en buffert.

Nu kan alltså klubben få hela summan tillbaka i höst. Beslutet ska fattas av politikerna i kommunfullmäktige i oktober.

Såhär kommenterar kommunalrådet Jonny Cato Hansson (C) förslaget:

Varför gör ni detta, det var ju bara två år sedan ni gjorde bedömningen att ni behövde en buffert gentemot HIF som hyresgäst?

– Vi bedömer att klubben behöver de här pengarna för att långsiktigt kunna bygga upp sin ekonomi och få till stabilitet i organisationen. HIF står inför ett betydligt mer ansträngt ekonomiskt läge nu än då vi fattade beslutet om att behålla en buffert. Nu är det enda rimliga att de ska få tillbaks sina egna pengar.

Nu ligger HIF på kvalplats i tabellen, om de åker ned i superettan, tror ni att de kommer kunna betala sin hyra för Olympia då?

– Som den HIF-supporter jag är hoppas jag ju verkligen inte att de åker ur allsvenskan. Men jag förutsätter att klubben har en långsiktig plan oavsett vilken serie de spelar i.

Hur viktig förening är HIF för Helsingborg som stad?

– Alla våra föreningar är viktiga, och HIF har en stor betydelse för befolkningen och för besöksnäringen.

Är ni politiker eniga i den här frågan?

– Det finns en bred politisk uppbackning bakom förslaget. Kommunfullmäktige ska ta beslutet den 18:e oktober

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.