Kullens fyr längst ut på Kullaberg med Öresund i sydväst och Kattegatt i nordväst. Foto: TT

Kullaberg blir första hållbara turistmålet i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kullabergs naturreservat är först i Sverige med att certifieras som hållbar turistdestination av den europeiska sammanslutningen Europarc.

Diplomet överlämnas vid en ceremoni i Europaparlamentet i Bryssel den 7 december och certifieringen gäller i fem år.

– Jag tror att det här kommer att innebära att vi kan skydda, bevara och förbättra Kullabergs naturvärden samtidigt som vi kan utveckla friluftslivet och turistupplevelserna på Kullaberg ytterligare, säger Daniel Åberg, platschef på Kullabergs naturreservat på Länsstyrelsen Skåne.

För att bli certifierad krävs en samverkan av lokala aktörer samt en handlingsplan för en hållbar utveckling av ett område. Kullabergs naturreservat har beviljats ett bidrag från Jordbruksverket på 2,2 miljoner kronor för att arbeta med handlingsplanen.

Charter for Sustainable Turism

Charter for Sustainable Turism är en certifiering för naturområden för att främja miljöskyddet och en hållbar turism.

I dagsläget är 162 naturområden i 18 olika länder certifierade. Kullaberg representerar det nittonde landet i Europa med en certifiering och blir den första hållbara destinationen i Sverige.

Europarc är en organisation med 450 medlemmar som samarbetar för att skydda Europas mest värdefulla naturområden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.