Äldre kvinna fick sitta i rullstol hel natt – hittades nedkyld

Uppdaterad
Publicerad

Hemvårdspersonalen trodde att den äldre kvinnan klarade sig på egen hand och lämnade henne iklädd nattlinne i en rullstol en hel natt. Nu har kommunen lex Sarah-anmält sig själva.

När morgonpersonalen kom för att se till kvinnan hittade de henne nedkyld, fortfarande sittande i rullstolen där hon lämnats i nattlinne kvällen innan.

Tre dagar senare hittade hemvårdspersonalen henne i en säng blöt av urin på morgonen.

Trodde kvinnan klarade sig

Hemvårdspersonalen hade tagit över vården av kvinnan från sjukhusets mottagningsteam, och missförstått hur pass väl kvinnan klarade sig på egen hand.

– De skulle naturligtvis inte ha förlitat sig på det. De skulle ha haft mer kunskap om brukarens situation, säger Ann-Mari Frödin, socialt ansvarig samordnare på omsorgsförvaltningen i Landskrona.

Har lex Sarah-anmälts

Hon ser så pass allvarligt på händelserna att hon nu lex Sarah-anmält dem till Inspektionen för vård och omsorg.

– Hon fick inga skador, som väl var. Men det måste ha varit hemskt att sitta och frysa där i rullstolen en hel natt, säger Ann-Mari Frödin.

Skärpta rutiner för kommunikation

Efter att kvinnan i november i fjol lämnades utan hjälp har hemvården skärpt sina rutiner för att se till att brukare inte hamnar mellan stolarna när vården lämnas över mellan mottagningsteam och hemvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.