Polisen hade på torsdagskvällen 12 ärenden gällande raketer som skjutits mot människor i Göteborg och 4 i Borås. Arkivbild:TT Foto: Arkivbild: TT

Landskronapolitiker vill stoppa all fyrverkeriförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Smällare och raketer vållade omfattande skadegörelse i Landskrona under jul- och nyårshelgen. Nu vill treklövern stoppa all handel med fyrverkeripjäser i kommunen.

Lagstiftningen tillåter inte att en kommun driver igenom ett lokalt försäljningsförbud. Men efter helgens skadegörelse, vållad av fyrverkerier, vill den styrande treklövern nu få till stånd en frivillig överenskommelse med stadens handlare om stopp för försäljning av alla sorters fyrverkerier.

– Vi börjar arbeta med den här frågan på måndag, säger kommunalrådet Birgitta Persson (M). Moderaterna ingår i treklövern tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet.

Branschen är emot

Men det ser mörkt ut redan i starten. Sveriges Fyrverkeribranschförbund, som organiserar handlarna, tror inte på ett sådant stopp.

– Om handeln skulle upphöra i Landskrona åker folk bara till någon annan kommun och köper fyrverkerier, säger förbundets ordförande Erik Nilsson.

Birgitta Persson är medveten om svårigheten att få igenom ett beslut om handelsstopp.

– Men vi måste markera att det inte är okej att skjuta raketer mot människor, djur och byggnader. Och visa att vi inte sticker huvudet i sanden inför det här problemet, säger Birgitta Persson.

Tror du själv att ni kommer att lyckas få ett stopp?

– Vi får väl se när vi har försökt… Men nej, inte fullt ut. Det finns ju pengar att tjäna i den branschen.

Istället för handelsstopp vill Fyrverkeribranschförbundet se andra åtgärder. Erik Nilsson pekar ut tre punkter i ett åtgärdsprogram som antogs på ett krismöte i förbundet på torsdagen.

– Vi tycker att det i första hand är ett samhällsproblem som inte minst polisen måste hantera. Men vi är beredda att bidra genom att avveckla all försäljning av raketer med pinne på, de som vållar mest skada. Och vi vill begränsa den tid kring en storhelg som fyrverkerier kan säljas..

Samtidigt vill förbundet se en begränsning av den tid på dygnet när man får använda av fyrverkerier. Det står redan i många kommuners ordningsstadga men det är inte tillräckligt, anser Erik Nilsson.

– Det behövs en lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.