Efter att intensivt studerat svenska kom 19-åriga Farah Shkair in på tandläkarlinjen i Malmö. Foto: Stina Sandström

Lärde sig svenska i rekordfart – kom in på tandläkarlinjen

Uppdaterad
Publicerad

På bara ett och ett halvt år har 19-åriga Helsingborgsbon Farah Shkair studerat så intensivt att hon lyckats få högsta gymnasiebetyg. Nu är hon en av de nästan 1800 sökande som har kommt in på tandläkarutbildningen i Malmö.

I september för två år sedan tvingades Farah Shkair att lämna det  krigshärjade Syrien tillsammans med sin familj. Kvar blev släkt, vänner men också en dröm som verkade bli allt mer avlägsen. Farah Shkair hade precis kommit in på tandläkarhögskolan i Damaskus när hon var tvungen att fly landet.

– Det var som att börja om på noll. Efter att ha gjort allt det som jag ville och klarat det. Det var svårt men jag ville inte att kriget skulle påverka mig, säger Farah Shkair.

Läste dubbelt på heltid

Farah Shkair började studera på Nikolaiskolan i Helsingborg men insåg snabbt att hon inte lärde sig svenska tillräckligt snabbt. Efter flera möten med lärare och studievägledare fick hon istället börja på Komvux där hon läste flera svenskakurser.

När de var avklarade läste hon vidare på Folkuniversitetet.

– Det svåraste var när jag läste Fysik 2 samtidigt som Svenska 1 och Kemi 2 samtidigt som Svenska 2. Det var ett mycket intensivt ett och ett halvt år, säger hon.

Samtidigt tittade Farah Shkair på barnprogram och lyssnade på nyheter i klartext där språket är tydligare.

– Efter ett tag kände jag att det började bli lättare att läsa och förstå, säger hon.

Fick högsta betyg i svenska

Många sa till Farah Shkair att det skulle ta flera år för henne att lyckas bli så pass bra på språket att hon kunde komma in på tandläkarlinjen. Men hon gav sig inte och lyckades få högsta gymnasiebetyg – 22,5 – och sökte i våras in till tandläkarutbildningen på Malmö högskola.

Förra veckan kom antagningsbeskedet. Och Farah Shkair var en av de 74 studenter som kom in på tandläkarlinjen i Malmö.

– Jag blev otroligt, otroligt glad att äntligen få komma in. Nu glömmer man allt som har hänt och som man gått igenom. Det är som det blir en ny sida, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.