Foto: TT

LO-topp och vänsterledare till manifestation i Bjuv

Uppdaterad
Publicerad

På lördag hålls en manifestation under parollen Rädda Bjuv stoppa nedläggningen av Findus. Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är två av talarna.

– Det känns riktigt att visa solidaritet med alla dem som varslas om uppsägning. Det här påverkar direkt och indirekt flera tusen människor, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är viktigt visa att det är så orimligt att man flyttar ut lönsam produktion från Sverige och drabba hela samhällen, säger Jonas Sjöstedt.

Findus varslar i Bjuv

Livsklubben Findus Bjuv och Livsarbetareförbundet är arrangörerna bakom eventet och Facebooksidan med samma namn.

Verksamheten ska vara kvar

– Målet är att nedläggningen ska stoppas och att det blir ett tryck i frågan, säger Ingrid Persson kommunikationsombundsman på Livsmedelsarbetareförbundet.

– Budskapet är att det absolut ska finnas kvar en verksamhet i det som har varit Findus i Bjuv, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Nomand Foods, med säte på Brittiska Jungfruöarna, köpte Findus så sent som i november. Då gavs inga signaler om att verksamheten i Bjuv skulle läggas ner.

– Det var en chock. Jag har ju hört alla berättelser om hur bra det går och vilka framtidsinvesteringar man håller på att göra, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

”Tänk om och tänk rätt”

Från arrangörernas sida hoppas man att ägarna ska lyssna på protesterna.  

– Riskkapitalisterna som i dag äger Findus ska tänka om och tänka rätt. Det måste finnas alternativa lösningar, säger Ingrid Persson.

– De tänker bara på pengar. Det handlar inte om ett seriöst företagande där man tar hänsyn till den långsiktiga samhällsekonomin. Det är inte ett okej beteende, fortsätter hon.

– Jag känner en oerhörd ilska över att riskkapitalister ännu en gång kan leka med människors arbete utan att någonsin behöva se de anställda i ögonen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vilken möjlighet har politiker att påverka den här utvecklingen?

– Det är för enkelt att flytta ut lönsam produktion till utlandet. Där kan politiken påverka genom en tuffare lagstiftning, säger Jonas Sjöstedt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus varslar i Bjuv

Mer i ämnet