Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg. Foto: SVT

Lokala miljöpartister kritiserar valberedningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer kritik mot Miljöpartiets valberedning från lokala politiker. Yasri Khan borde inte ha släppts fram.

– Det är en tuff tid. Krisen är det enda folk vill prata om, säger Marcus Friberg (MP), kommunalråd i Helsingborg.

De lokala MP-politikerna som SVT Nyheter pratat med tycker att det utifrån situationen var rätt att bostadsminister Mehmet Kaplan fick gå. 

Det var också rätt att Yasri Khan lämnade sin kandidatur till partistyrelsen. Men han borde inte alls ha kommit på fråga. Det riktas hård kritik mot valberedningen som nominerade Khan trots att man kände till att han inte tog kvinnor i hand när han hälsar.

– Valberedningen gjorde fel. Det var ett för fluffigt och flummigt beslut och det var bra att han drog sig tillbaka, säger Annika Román (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.

Skandalerna kan skada partiet

Marcus Friberg vill inte kommentera valberedningens arbete. Men han tycker att Yasri Khans sätt att hälsa inte hör hemma i ett feministiskt parti.

– Man får hälsa på folk hur man vill men man måste göra likadant mot både män och kvinnor, säger Marcus Friberg.

MP försökte även utöva påtryckningar mot Aktuellt för att slippa vissa frågor?

– Man blir bedrövad, säger han.

Han tror att det finns risk för att skandalerna skadar partiet. 

– Både väljarstödet och arbetsviljan bland de aktiva kan påverkas.

”Vårt agerande nu avgör stödet i valet 2018”

Det tror också Irena Långberg som sitter i Perstorps fullmäktige som enda MP-ledamot. Hon har också fått många reaktioner och samtal om händelserna i partiet.

– Det är oerhört tråkigt, det som hänt. Det finns en risk för att våra opinionssiffror dalar om vi inte sköter den här krisen bra. Vårt agerande nu avgör stödet i valet 2018, säger hon.

Vad kan partiet göra för att återskapa förtroendet?

Inte minst se över den interna organisationen, tycker alla tre politiker.

– Vi måste nu ärligt och tydligt medge att det blev fel. Vi har dessutom uppenbarligen en omognad i organisationen som måste ses över. Vi är starkt motiverade att lära oss av det som skett, säger Annika Román, vice ordförande i kommunstyrelsen i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.