Politiker möttes av bomb hemma – tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Mohammed Abdulkarim (V), lokalpolitiker i Landskrona, utsattes för en detonation vid dörren till sitt hem natten mot söndag.

Politikerns döttrar som befann sig därinne, rusade ut i skräck. Muhammed själv befann sig på parkeringen när han hörde smällen.

– Det tog ett tag innan jag förstod att det var från mitt hus ljudet kom. Det var bara rök överallt när jag kom hem och i panik fick ringa polisen, säger Mohammed Abdulkarim (V) i en intervju med SVT Nyheter Helsingborg.

Trött och förtvivlad

Händelsen som inträffade i ett bostadsområde i Landskrona föranledde att Muhammed och hans familj tvingades söka skydd på hemlig adress.

– Jag sover inte mycket och mår inte särskilt bra. Bilderna kommer om och om igen vad som kunnat hända mina döttrar.

Mohammed Abdulkarim (V) ser väldigt trött ut. Det rycker lite under högra ögat. Han är både arg och förtvivlad över det som hänt. Även om de nu är i säkerhet, vet han inte vad som ska hända härnäst. Han vet inte vem det är som vill honom illa.

– Kanske är det någon av de ungdomar som jag sagt åt att inte hålla på med förstörelse, kanske är det efterverkan av demonstrationer mot muslimer som hållits i Landskrona, kanske det är någon galning, jag vet inte, säger Mohammed förbryllat.

Stöd från partikamrater

Polisen utreder händelsen och försöker få kontakt med de som kan ha sett något i området kring Pilgården i Landskrona. Mohammed Abdulkarim har fått gott stöd från partikamrater både lokalt och från Stockholm.

– Många har ringt och säger att jag kan höra av mig om jag behöver något. Jag är mest bekymrad över var vi nu ska bo, för vi kan nog inte flytta tillbaka. Det finns många frågetecken och just nu kan jag självklart inte arbeta. Mina barn mår fortfarande mycket dåligt efter händelsen.

Polisens utredningen kring explosionen står still.

– Vi försöker knacka dörr men har i nuläget inget nytt att berätta om detonationen vid lägenhetsdörren, säger Roland Friberg, utredare vid Landskronapolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.