Pokalen kom hem till Landskrona i dag. Foto: SVT

Miljoner på spel när e-sporten växer

Uppdaterad
Publicerad

Dreamhack Masters i Malmö avslutades på söndagskvällen – och skånebaserade Ninjas in Pyjamas vann hela tävlingen. E-sportlaget som omsätter miljoner har sitt huvudkontor i Landskrona och där fick man hem pokalen i dag.

Ninjas In Pyjamas vann hela turneringen i datorspelet Counterstrike i går kväll. De laddade upp med många timmars träning i lokalerna i Landskrona, och här har e-sportsbolaget som de är anställda hos sitt huvudkontor. 

– Jag gick faktiskt och nöp mig själv när jag gick och la mig och började tänka om det här bara är en dröm. En helt fantastisk känsla, säger managern Emil Christensen, megastjärna och också före detta spelare i laget.

Mycket pengar på spel

E-sportsbranschen växer mycket och fort och när världens bästa lag möttes på Malmö Arena under Dreamhack var det fullsatt. Att vinna mot ukrainska Navi inför en hemmapublik betydde extra mycket för Ninjas in Pyjamas.

– Alla skrek, man kunde se reaktionerna på publiken varje gång vi gjorde poäng och då blev man taggad, säger lagledare Björn Pers.

Det lönar sig att vara proffsspelare på den här nivån. Bara i går vann laget 800.000 kronor och en spelare kan tjäna mellan tre till fem miljoner om året.

– Det är ju mycket köpa, byta och sälja spelare. Då är det ganska stora pengar det rör sig om, säger Emil Christensen. 

”Global bransch”

Ingen av spelarna kommer från Skåne, men det är ingen slump att laget nu har sitt fäste i Landskrona. Här finns också företaget som utvecklar de produkter som spelarna använder.

– Det är en global bransch, så vi kommer vara i andra städer i världen, men basen kommer att vara här, säger vd:n Hicham Chahine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.