Misstänks för att ha tvingat sin dotter gifta sig i Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Pappan misstänks för äktenskapstvång och ytterligare två män anklagas för att bland annat ha misshandlat och pressat kvinnans pojkvän på pengar.

Förra våren ska en kvinna i Landskrona ha tvingats att resa till Afghanistan för att giftas bort mot sin vilja. Det hävdar åklagare Ulrika Ekvall i ett ovanligt mål där brottet äktenskapstvång ska testas för första gången sedan den nya lagstiftningen infördes för två år sedan.

Enligt stämningsansökan ska pappan ha sagt att han ”hellre såg sin dotter död” än att hon gifte sig med en man som han inte valt ut åt henne.

Brottet äktenskapstvång

Rättegången startade i dag i Malmö tingsrätts säkerhetsavdelning och enligt vår reporter på plats log pappan då åklagaren läste upp anklagelserna mot honom, bland annat det påstådda hotet att han velat ”skära henne i bitar”.

– De kvinnor som träder fram och vågar berätta om den här typen av hot och äktenskapstvång är mycket modiga. Det är ofta svårt att bevisa vad de utsatts för, konstaterar åklagare Ulrika Ekvall.

Anklagas för att ha misshandlat hennes pojkvän

Kvinnan hade redan en pojkvän som hon fortsatte att träffa i Landskrona efter det påtvingade giftermålet. Pappan och ytterligare en man åtalas även för att kvällen den tredje november 2015 ha fört bort och under flera timmar ha misshandlat pojkvännen i hans egen bil. De ska ha slagit honom hårt mot huvudet, eventuellt med ett basebollträ.

Flera stopp gjordes under färden bland annat för att tvinga pojkvännen att ta ut pengar vid en bankomat i Landskrona efter att först ha hotat att döda honom. Männen har även försökt förnedra honom genom att filma pojkvännen då han tvingades föra upp ett bollträ mellan skinkorna. En inblandad gärningsman är inte identifierad.

Stort säkerhetspådrag

Rättegången hålls i säkerhetssalen vid Malmö tingsrätt. Varken kvinnan eller pojkvännen kan närvara vid rättegången på grund av hotbilden mot dem.

– Jag har inte bestämt vad jag ska yrka på för straff än, i den här typen av fall finns ingen praxis eftersom just äktenskapstvång aldrig tidigare lett till åtal, säger åklagare Ulrika Ekvall.

Straffskalan är upp till fyra år och åklagaren yrkar på att kvinnan ska få ett skadestånd på 100 000 kronor för den integritetskränkning som ett påtvingat äktenskap innebär.

Åklagaren har mycket bevis i form av dokumenterade samtal, bilder och filmer som är insamlade under en längre tidsperiod. Pojkvännen ska vid flera tillfällen ha ringt polisen om förföljelser och även polisanmält hot.

– Starkaste bevisning ligger ändå i kvinnans egen berättelse, säger Ulrika Ekvall.

De åtalade männen nekar still samtliga brottsanklagelser.

– Min klients version av detta är att hans dotter helt frivilligt velat gifta sig, hon har själv bokat flygresan och varit insförstådd med vad som ska hända i Afghanistan, säger pappans advokat Johan Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottet äktenskapstvång

Mer i ämnet