Lena Hansson, rektor på Svalöfs gymnasium. Foto: Winnie Gravlund

Larm om skjutvapen på skola var falsklarm

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 10.42 slog en person larm till polisen efter att denne sett någon med skjutvapen på Svalöfs gymnasium. Det visade sig vara ett falsklarm.

– Polisen fick ett anonym information om att någon gått in beväpnad på skolan. Skolans rutiner och polisens rutiner fungerade perfekt, säger utbildningschef Kerstin Lingebrant på Svalövs kommun.

– Vi följde polisen som sa att det skulle bedömas som ett skarpt läge. De kom hit och genomsökte skolan, säger skolans rektor Lena Hansson.

Flera polispatruller larmades tilll Svalöfs gymnasium. De genomsökte då hela skolan och hittade ingenting.

Vad är rutinerna i de här lägena?

– Rutinerna är att man låser hela skolan och att man fryser all verksamhet. Personal och elever mår bra. Nu informerar vi, reflekterar och tar hand om alla, säger Kerstin Lingebrant.

Faktum är att händelsen kommer tätt inpå det att skolans krisgrupp genomförde en övning om hur man ska agera vid en skolskjutning.

– Därför var personalen förberedd och visste precis vad de skulle göra, säger rektorn Lena Hansson, som berömmer personalen:

– De agerade helt fantastiskt.

Nu har skolan återgått till vanlig verksamhet igen.

En krisgrupp kallades till möte efter händelsen och alla elever och lärare kommer erbjudas samtal för att bearbeta händelsen.

I våras larmades polisen också till Svalöv efter att en beväpnad person synts till i närheten av en skola. Den eftersökte mannen påträffades då en stund senare och i hans lägenhet hittades en luftpistol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.