Närkamp mellan sport och kultur

Uppdaterad
Publicerad

För ett tag får kampen om OS-medaljerna stå tillbaka för kulturen.

Landslagsbrottarna Jenny Fransson och Henna Johansson tar paus i sina OS-förberedelser. Anledningen? De tränar skådespelarna i Klippans Bruksspel.

Här övades grepp och klassiska nacksving för att få scenerna på Klippans pappersbruk att bli så autentiska som möjligt.

– Fastän de är på väg till OS i Rio tog de sig tid för oss! Det var magiskt, säger producenten och skådespelaren Heléne Lindquist som hållit i Klippans lokala musikalsatsning sedan starten 2013.

Brottning en central del i årets uppsättning

Årets musikal utspelas under sent 1950-tal då Klippans föreningsliv blomstrade, ortens brottningen var i världsklass och danspalatset Regnbågen i Folkets hus öppnade. Handlingen kretsar den här gången mer kring bruksarbetarnas fritid än om arbetet.

– Det är lite mer komedi detta året, vi har plockat karaktärer och skruvat till dem ordentligt. Vi har plockat saker från tiden, vad som hände i världen och vilka frågeställningar som fanns, säger Heléne Lindquist och nämner hetsiga fackföreningsmöten och generationsmotsättningar.

Premiären är den första juli och femton föreställningar ges fram till den tjugofjärde juli. För manus och regi står ännu en gång Annika Kofoed och ensemblen består som alltid av både professionella skådespelare och lokala talanger.

– Det känns som det brukar två veckor innan – kaotiskt och mycket att göra. Ändå har vi något slags lugn, kanske är det erfarenheten som gör det, vi ligger hyfsats i fas, säger Heléne Lindquist.

Här kan du se ett inslag som gjorde inför fjolårets uppsättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.