Foto: SVT

Nej till skånskt projekt med livräddande medicin

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket sätter stopp för Region Skånes försök med ett nässpray med medicinen Naloxon, som skulle ges för att rädda livet på missbrukare som tagit en överdos.

– Jag är naturligtvis besviken och ledsen över de missbrukare som drabbas av det här, samtidigt som jag inser att vi har en lagstiftning att följa, säger Anders Åkesson (MP), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Region Skåne fattade 2015 beslut om ett treårigt projekt med en klinisk prövning med nässpray med Naloxon som skulle startat 2016. Naloxon är ett läkemedel som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige. 33 miljoner kronor finns avsatta för projektet som bara väntade på ett godkännande från Läkemedelsverket.

Missbrukarna kan inte ge sitt samtycke

Läkemedelsverket anger tre skäl till sitt avslag. För det första krävs det enligt läkemedelslagen att patienter som deltar i en klinisk prövning går med på att göra det. Eftersom det i den här gruppen finns en stor risk att missbrukare ger nässprayet till andra missbrukare som överdoserat och som inte kan säga ja till medicinen skulle det kunna innebära ett lagbrott.

Det krävs också att alla allvarliga biverkningar rapporteras in vilket Läkemedelsverket menar inte skulle vara möjligt eftersom Region Skåne inte skulle veta vilka som fick medicinen. Ett annat krav som som ställs är att Läkemedelsverket får veta var medicinen ges och även den informationen är svår att ge eftersom nässprayet kan tas var som helst.

– Vi har ingen nässpray med Naloxon som i dag är godkänd i Sverige. Om vi ska kunna använda preparatet på det sätt som bland annat WHO rekommenderar och som vi stöder måste lagstiftningen förändras, säger Lena Eriksson som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Används i Danmark

I flera länder runt om i världen, bland annat Danmark och Norge, delas numera Naloxon ut till missbrukare och personer i deras närhet för att de snabbt ska göra en insats om någon drabbas av en överdos. WHO har rekommenderat fler länder att följa deras exempel.

Just nu utreder Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten hur man kan minska dödligheten bland missbrukare. Utredningen ska vara klar i april och Anders Åkesson hoppas att det kommer bli en förändring.

– Lagstiftningen är i behov av en förändring, säger han.

Kommer inte överklaga

Region Skåne kommer inte att överklaga Läkemedelsverkets beslut.

– Spontant kan jag ju känna att våra chanser att vinna i förvaltningsrätten är små i och med lagstiftningen.  Vi avser nu att på nästa möte i hälso- och sjukvårdsnämnden ge i uppdrag till hälso- och sjukvårdsdirektören att utreda om det finns andra möjliga vägar att gå för att kunna ge nässprayet, säger Anders Åkesson (MP).

Naloxon

Naloxon är ett läkemedel som används inom vården för att häva överdoser av opiater, oftast heroinöverdoser. Medlet ger ingen ruseffekt och är helt verkningslöst på personer som inte har tagit en opiat.

Läkemedlet delas för närvarande ut till missbrukare och personer i deras närhet i sju europeiska länder: Danmark, Tyskland, Estland, Spanien, Italien, Storbritannien och Norge, samt i flera städer i USA och Australien.

I Sverige används naloxon bara inom sjukvården. På flera andra håll i världen har även polisen tillgång till läkemedlet eftersom de oftast är först på plats när någon tagit en överdos.

Det finns ännu få utvärderingar av hur många liv som har räddats genom naloxonprogram. Nyligen gjordes en amerikansk undersökning bland 48 distributörer som visade att över 10.000 dokumenterade överdoser hade hävts, enligt EMCDDA.

Enligt världshälsoorganisationen, WHO, skulle runt 20.000 liv kunna räddas varje år bara i USA om läkemedlet var mer spritt i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.