Nu är det klart att Lerums psykiatriska öppenvårdsmottagning stänger i juni. Foto: SVT – arkivbild

Politiker tog enigt beslut: Bort med hyrläkarna

Uppdaterad
Publicerad

Med start den 1 september fasas hyrläkarna ut från psykiatrin.

– Vi fattade ett enigt beslut i enlighet med förslaget. Det ska ske successivt och vara fullt genomfört den siste januari 2017, säger Yvonne Augustin(S) ordförande i Sjukvårdsnämnd Sund som sammanträdde i dag.

Har kostat 28 miljoner i år

Hittills i år har regionen lagt nästan 28 miljoner kronor på hyrläkare inom psykiatrin men det är inte bara av kostnadsskäl man vill ha fast personal.

Psykiatrin har en känslig grupp patienter och det är viktigt med stabila läkarkontakter, och även arbetsmiljön påverkas.

Sliter på fast personal

Yvonne Augustin ger som exempel att hyrläkare kan tacka nej till att arbeta över julen, vilket gör att den fasta personalen tvingas jobba extra, dessutom för en lägre lön.

– Det skapar slitningar i personalgruppen, säger hon.

Risk för mer beslastning nu

I konsekvensanalysen som gjorts inför beslutet pekar man på flera risker, bland annat att belastningen ökar ytterligare på den fasta personalen och att stress kan leda till felaktiga patientbeslut.

– Det finns också risker med att ha hyrläkare. Vi ser till att vår fasta personal hela tiden får fortbildning, det bekostar vi, men det får hyrläkarna eller bemanningsföretagen bekosta själva och det kanske det inte vill. Det ser vi som en kvalitetsbrist, menar Yvonne Augustin.

Ska följas upp ur patientperspektiv

– Vi kommer att följa det här väldigt noga ur ett patiensäkerhetsperspektiv och vi kommer att ta upp det på varje nämndssammanträder framöver.

Andra landsting bevakar beslutet

– Det här följs också av stort intresse av flera mindre landsting som är ännu mer beroende av hyrläkare och det finns stora förhoppningar på att vi ska bana väg för dem, säger Yvonne Augustin.

Nu sätter ni stopp för hyrläkare i psykiatrin, finns det planer på att göra det även inom andra områden?

– Jag vågar inte svara på det, vi ska först genomföra och utvärdera det här. Man jag skulle önska att det genomfördes på fler ställen, exempelvis i primärvården, säger Yvonne Augustin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.