• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Petra Olsson

Ny multiarena i Örkelljunga blir Sveriges minsta

Uppdaterad
Publicerad

Under ett års tid har den nya idrotts- och kulturanläggningen i Örkelljunga varit under byggnation. Nu står arenan som kallas Forum klar. Anläggningen är Sveriges minsta multiarena som ska samla publik och utövare från Örkelljunga och omkringliggande kommuner.

I början av september invigs den nya arenan Forum som många Örkelljungabor har väntat på.  Den har kostat omkring 48 miljoner kronor och blir Sveriges minsta multiarena.

– Fördelen är ju att det är anpassat för det sammanhang vi befinner oss i. Hade vi förbyggt oss hade vi inte kunnat utnyttja kapaciteten och vi hade inte varit på rätt plats. Örkelljunga är ganska liten kommun, säger Örkelljungas kultur- och fritidschef Andreas Meimermondt.

Med den här arenan vill den lilla kommunen fånga upp idrottsevenemang och publik från närliggande kommuner som Perstorp, Laholm och Åstorp. Hallen är dimensionerad för 800 personer och har en läktare med 350 sittplatser.

– Det är målat för volleyboll, innebandy, inomhusfotboll men även ungdomsturerningar för volleyboll för kanske 4-6 planer härinne, fortsätter Andreas Meimermondt.

Högsta nivån av anpassning

Idrottshallen är anpassad för både publik och utövare med funktionsnedsätting och har särskilda läktarplatser för personer med rullstolar. 

– Hela anläggningen är optimerad enligt Handisam som är den högsta nivån av anpassning, vilket innebär att vi kan ha träning för Paralympics i anläggningen.

Inne på Forum finns inte bara plats för idrott utan även för kulturella evenemang. I en så kallad blackbox kan 150 åskådare ta del av musik, dans, teater, film och performance.

– Med blackboxen får vi en naturlig plats för Riksteatern att komma på besök, för barnteatrar att ha sina föreställningar, för musikskolan att ha sina uppvisningar, för både lokala och inhyrda band att ha sina konserter. Vi får också en biografsalong med biokvalitetsprojektor och 100 sittplatser på den skjutbara läktaren.

Invigning under tre helger

Invigningsprogrammet börjar tredje september och pågår under tre helger framåt. Det blir bland annat en musikfestival med Helsingborgs symfoniorkester och operaföreställning med Malmö opera samt aktiviteter för barn.

Fjärde september arrangeras en innebandyturnering med Örkelljunga innebandyförening som spelar mot lag från Helsingborg, Ängelholm och Perstorp. Helgen därpå är det dags för volleybollfest med  turneringar för ungdomar, seniorer och elitspelare från Örkelljungas volleybollklubb.

Tea Hansson Berg, 14 år, och Paulina Klang, 13 år, som går i åttonde klass på Kungsskolan i Örkelljunga säger att de ser fram emot att använda anläggningen i skolidrotten.

– Vi har inte varit där inne ännu, men det är ganska hög belastning på idrottshallarna så jag tror att den kommer behövas, säger Tea Hansson Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.