Området runt Olympia ska övervakas med 13 kameror för att få bukt med bråk. Foto: TT

Området runt Olympia ska kameraövervakas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått tillstånd att filma området kring Olympiastadion i Helsingborg och spela in bråk och ordningsstörningar. – Det är första gången vi ger ett sådant här tillstånd i Skåne, säger Henrik Kvennberg på Länsstyrelsen.

Under en längre tid har det varit stökigt kring HIF:s matcher på Olympia. När arenan byggdes om sattes det upp 90 kameror som skulle filma inne på arenan. I mitten på mars ansökte polisen om att även få kameraövervaka området utanför.

– Vi har haft ett problem att identifiera gärningsmän och lagföra dem, berättar kommunpolisen Mats O Johansson. Har vi övervakning kan vi förebygga större ordningsstörningar i ett mycket tidigare skede, se när händelserna håller på att hända och i ett tidigt skede försöka avstyra dem. Sen kan det också vara trygghetsskapande.

Får bara spela in i vissa fall

Tillståndet gäller för 13 kameror som kommer sitta på Olympia och filma områden utanför arenan. Kamerorna får vara på en timme före och en timme efter match och en polis ska följa det som sker. Polisen får bara spela in om det sker en ordningsstörning.

Foto: Winnie Gravlund

– Integrationsintresset är mycket stort på allmänna publika platser. Men polisen har påvisat ett behov i anslutning till att matcherna spelas, säger Henrik Kvennberg, utredare på länsstyrelsen.

Han berättar att den här ansökan är unik.

– Vi har fått ansökningar från polisen tidigare men då har det handlat om brottsbelastade områden, inte arenor, säger han.

”Vi tror på detta”

Sedan tidigare har polisen tillstånd att filma ett område vid Kyrkogatan i centrala Helsingborg, som varit speciellt utsatt när det gäller brottslighet. Enligt Mats O Johansson har brottsligheten i området sjunkit sen kamerorna kom upp, men där har också byggts om och det finns fler ordningsvakter på platsen.

– Svårt att säga vad kamerorna gör men trygghetsbiten är en del. Men vi tror ju på detta så klart, att på sådana här speciellt utsatta hotspots är kameraövervakning bra, säger Mats O Johansson.

Jobbar även med andra åtgärder

Enligt Mats o Johansson jobbar polisen och andra berörda parter på flera sätt för att öka tryggheten på Olympia. Det finns ordningsvakter, kameraövervakning inne på arenan och många poliser i omlopp under matcherna. Och han poängterar att kameraövervakningen av området utanför är ett komplement.

– Det ska vara tryggt, roligt och positivt att gå på fotboll. Man ska inte känna sig orolig för att det ska inträffa bataljer, säger Mats O Johansson.

Foto: Johan Dernelius

Så har ska området kameraövervakas

  • 13 kameror övervakar olika områden från och med en timme före match till och med en timme efter.
  • De får bara spela in vid påbörjat brott eller allvarlig ordningsstörning
  • Filmning av privatbostäder är förbjudet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.