Expertlarmet: Vindkraftverken massakrerar rovfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraftparken mellan Västraby och Rögle har bara varit igång ett år. Men nu slår ornitologerna larm: Elva rovfåglar har redan massakrerats.

Redan när beslutet om att bygga de 13 vindkraftverken togs av länsstyrelsen varnade ornitologerna för risken för att rovfåglar skulle kollidera med de väldiga verken.

– Det här området är känt för att vara rikt på rovfåglar. Men det togs ingen hänsyn till våra protester, säger Karl-Erik Söderqvist, Skånes ornitologiska förening.

Nu har deras farhågor besannats. Så här långt har man hittat elva döda rovfåglar; örnar, ormvråkar, glador och pilgrimsfalkar som föreningen menar har fallit offer för vindkraftverken.

När SVT Nyheter Helsingborg kom till området hittade vi en död ormvråk med knäckt nacke vid foten av ett av vindkraftverken.

Ornitologerna tror att det finns ett mörkertal. Foto: Linda Ekström

Mörkertal

Ornitologerna tror att fynden bara är toppen på ett isberg.

– Vi misstänker att det finns ett mörkertal och att även vanligare mindre fåglar strukit med när de flög in i vindkraftverken, säger Karl-Erik Söderqvist.

Han befarar att antalet döda fåglar kommer att fortsätta stiga år efter år om ingenting görs.

– Man kan tala om katastrof, säger han.

Nu hoppas ornitologerna på olika lösningar för att minska fågeldöden.

– Dessutom hoppas vi att det som hänt här leder till noggrannare inventeringar av fågelbeståndet innan man bygger nya vindkraftverk, gärna i samarbete med oss, säger Karl-Erik Söderqvist.

Ornitologer varnade tidigt för risken att rovfåglar skulle kollidera med vindkraftverken. Foto: Linda Ekström

Diskuterar lösningar

Och nya lösningar kan vara på gång. De 13 vindkraftverken ägs av två energibolag, Vardar Vind och Västraby gård energi. Pavel Sensky, kontaktperson för det sistnämnda bolaget, säger att man blivit överrumplade av det höga antalet döda rovfåglar.

– Vi räknade med en viss fågeldöd men inte i den här omfattningen. Vi är mycket bekymrade och diskuterar nu med miljöförvaltningen i Helsingborg och ornitologisk expertis för att hitta metoder som kan minska omfattningen, säger han.

Det var länsstyrelsen som sa ja till vindkraftverken.

– Frågan om fåglarna togs upp och det gjordes en inventering. Vi bedömde att risken för fågeldöd inte var så stor att det motiverade ett nej, säger handläggare Charlotte Jönsson till SVT Nyheter Helsingborg.

Vad säger du om den fågeldöd som ornitologerna nu redovisar?

– Det är svårt att kommentera uppgifterna utan att först ha tittat på hela fyndbilden, säger Charlotte Jönsson.

Nu hoppas ornitologerna på olika lösningar för att minska fågeldöden. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.