Foto: SVT

OS-hoppet i fälttävlan lastar för Rio

Uppdaterad
Publicerad

Hon stod länge som reserv till laget som försvarar Sverige i fälttävlans-OS. Men till slut blev det klart. Anna Nilsson och hennes häst Luron åker till Brasilien i sommar.

När det stod klart för Anna Nilsson att hon och hennes häst Luron verkligen skulle få starta, var det dags att börja packa.

– Över Atlanten har vi aldrig rest. Det ska bli verkligt kul. Jag tror vi fick platsen i laget för att vi är ett stabilt ekipage, säger en nöjd Anna Nilsson, som SVT Helsingborg träffar hemma på gården söder om Landskrona.

Hästen som ursprungligen kommer från Tyskland har varit i familjens ägo sedan den var fem år. Förra hösten tävlade de i EM och sommarens tävlingar i Falsterbo gav också ett stabilt intryck, som säkrade platsen till OS.

Lång erfarenhet av fälttävlan

Stallet är litet och gården gemytlig. Anna Nilsson som är 54 år debuterar i OS, även om hon redan 1984 varit aktuell. Hennes erfarenhet i fälttävlan är gedigen. Hon var redan som 13-åring med i fälttävlans-EM på ponny.

Det är allsidigheten inom hennes gren som får henne att fortfarande känna samma glöd.

– Man måste vara bra på mycket och man måste känna varann utan och innan för att klara alla momenten, förklarar Anna Nilsson, när hon leder ut sin häst ur det lilla stallet för att lasta valacken för en tur vid stranden.

Återhämtning är minst lika viktigt som att träna hårt och Annas favoritutflykt är att kunna rida ner och skritta längs med havet.

Hästen är en globetrotter

Luron gillar att visa upp sig och är en van resenär. Han nästan galopperar in i den blå lastbilen.

– Han kan ibland verka lite uttråkad när vi är hemma och tränar, men när han kommer ut på tävling märker man hur han älskar att visa upp sig. Det passar bra i Rio, ler Anna Nilsson.

Resan till Sydamerika går redan den här veckan för att både hästar och ryttare, ska hinna ställa om till annan tid och annat klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.