Knubbsäl. Foto: NRK

Otillåten säljakt i naturreservat

Publicerad

Två knubbsälar har skjutits i naturreservatet vid Grollegrund utanför Domsten. ”Det är väldigt tråkigt, vi vill inte att sälar ska skrämmas bort” säger kommunens marinbiolog.

Det var en privatperson som genom en insändare, uppmärksammade kommunen på att jakt bedrivits i naturreservatet.

– Jägare är skyldiga att rapportera in till Naturvårdsverket när vi kontaktade dem bekräftade de att två sälar skjutits, berättar Stina Bertilsson-Vuksan, marinbiolog och miljöstrateg på Helsingborgs stad.

Rikt växt- och djurliv

Men jakt är inte tillåtet i naturreservatet där det finns ett rikt växt- och djurliv. Helsingborgs stad är tillsynsmyndighet för reservatet.

– Vi vill att det ska skyddas och utvecklas fritt utan människans inverkan. Syftet med skyddsjakt är att skrämma bort sälar från fiskegarn men när man skjuter inom reservatet så riskerar man att skrämma bort dem från grundet. Då är man inne och påverkar den naturliga miljön.

Hoppas hitta jägaren

Förbipasserande kan se sälarna från land. Nu har kommunen begärt ut uppgifter från Naturvårdsverket som förhoppningsvis kan leda till att jägarens eller jägarnas identitet blir känd.

– Vi är stolta över området och att man till och med från land kan ställa sig och titta på sälarna. Det kan vara så att jägaren inte är medveten om att det är ett reservat. Då vill vi upplysa om det, säger Stina Bertilsson-Vuksan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.