Här ger sig en av männen på sitt offer. Foto: Polisens förundersökning

Plånboksliga specialiserade sig på åldringar

Publicerad

Gärningsmännen nyttjade att de äldre inte kunde värja sig när de tog deras plånböcker i matbutiker. Under torsdagen döms två män till fängelse.

Det är totalt tjugo personer som råkat ut för plånboksligorna. Upplägget var enkelt: de inblandade gärningsmännen gjorde turné i södra och mellersta Sverige där de gick in i livsmedelsbutiker, låtsades handla, valde ut ett offer som en av dem distraherade genom att gå fram och ställa frågor på engelska medan någon av de andra passade på att ta den drabbades plånbok.

14 butiker

Totalt har polis och åklagare lyckats bevisa två sådana här turnéer: en i december i fjol och en februari i år. Vid flera tillfällen har övervakningsfilmer kunnat fånga upplägget där de inblandade gärningsmännen ordlöst gestikulerar till varandra då de bestämde sig för vilken kund de skulle ge sig på och sedan närmat sig. Vid den första turnén, som pågick en knapp vecka, var det två män och en kvinna som tillsammans besökte fjorton livsmedelsbutiker på lika många orter, till exempel i Ängelholm, Klippan, Hjärnarp, Varberg, Falkenberg och Sölvesborg. En dag var de i totalt fyra butiker.

Bara en av männen är identifierad, en 35-åring som döms till tre års fängelse bland annat för sjutton fall av grov stöld, ett fall av försök till grov stöld, tjugofyra fall av bedrägeri och tjugo fall av försök till bedrägeri.

– Jag är i stora drag mycket nöjd med domen även om jag hade yrkat på fyra års fängelse i hans fall, kommenterar åklagaren Kerstin Eriksson.

Samma upplägg

I februari återvände alltså 35-åringen till Sverige, nu tillsammans med ytterligare minst en medelålders man som även han har kunnat identifieras och som idag dömts till två års fängelse vid Helsingborgs tingsrätt. De hade samma upplägg och stal plånböcker från äldre i livsmedelsbutiker. Den nye kumpanen döms för bland annat tre fall av grov stöld, ett fall av försök till grov stöld samt femton fall av bedrägeri och åtta fall av försök till bedrägeri.

Både vid stölderna i december och i februari riktade gärningsmännen in sig på äldre människor, en del över nittio år som inte hade en chans att värja sig. Brotten beskrivs som systematiskt genomförda, planerade och samordnade.

– Det är tack vare observanta personer, en kund men även butiksinnehavaren på ICA i Hjärnarp som kände igen 35-åringen som varit där tidigare. Det var avgörande för att vi skulle kunna gripa och nu döma de här personerna för brotten, säger åklagare Kerstin Eriksson som inte har tagit ställning till om hon ska överklaga domen.

Erkänt merparten

Ingen av männen har någon koppling till Sverige, själva har de påstått att de kom hit för att söka jobb men det har ingen av dem kunnat bevisa enligt tingsrätten. Mannen som döms till två år har erkänt merparten av gärningarna, det har däremot inte 35-åringen som endast erkänt att han stulit en plånbok den fjärde december i Sölvesborg.

Båda männen kommer även utvisas ur Sverige. SVT har försökt komma i kontakt med männens advokater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.