Råttorna har tagit över fastigheten

Uppdaterad
Publicerad

En hyresfastighet på Hövitsmansgatan i Helsingborg har blivit invaderad av råttor. Problemet har pågått under en längre tid och plågar de boende i området.

Längs med husfasaden står överfulla sopkärl och skräp som lockar dit råttorna. Problemet har pågått under flera år enligt de boende i området. Råttorna springer mellan husen och nu har grannarna tröttnat.

–  I torsdags ringde min dotter och sa ”mamma jag vågar inte gå in i huset”. Det satt fem råttor utanför. Jag var tvungen att åka hem och släppa in henne, säger Trine Baadsgaard som bor i fastigheten intill.

Klättrar upp på balkongerna

Råttorna är helt orädda för människor och klättrar upp längs husfasaderna i jakten på mat.

– De tar sig upp på min balkong på natten. Det finns grannar som inte suttit ute på sina balkonger på två år, säger Trine Baadsgaard.

Hennes hyresvärd har försökt få bukt med problemet under lång tid, bland annat genom att lägga ut gift på gården. Hon har också pratat med den ansvarige fastighetsägaren.

– Det är synd att han inte kan sköta sin fastighet på ett bättre sätt. Jag tror att någon annan måste ta hand om det här huset, säger hyresvärden Lidia Dayan.

Förskola drabbad

På andra sidan huset ligger förskolan Pinoccio. På dagarna är barnen ute och leker. Ibland äter de ute på gården.

– Råttorna springer över dit och plågar dem med, säger Lidia Dayan.

SVT Nyheter Skåne har sökt fastighetsägaren, men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.