Reklamskyltar längs landets motorvägar kan bli ett minne blott Foto: Drago Prvulovic / TT

Reklamskyltar på hjul rensas från vägkanten

Publicerad

Reklamskyltar på gamla lastbilar har varit ett sätt att kringgå stränga restriktioner om reklam längs vägarna. Men nu ska lastbilsreklamen bort från Ängelholm. Domen kan bli vägledande för resten av landet, skriver Helsingborgs Dagblad.

Reklamskyltar på lastbilar som placerats ute på åkrar är en vanlig syn för många bilister längs landets motorvägar. Skyltarna har blivit ett sätt att kringgå de annars restriktiva bestämmelser som gäller för reklam utmed vägarna.

Enligt tidningen finns det mellan tio och femton reklamskyltar på hjul längs vägen inom Ängelholms kommun, som nu driver sex ärenden om reklam längs vägarna. Nu har första domen fallit. Resultatet blir att fyra lastbilssläp med reklam måste bort längs E6 vid Norra Varalöv.

Domen öppnar för fler kommuner att rensa bort reklam längs vägarna.

– Vi har haft kontakt med flera kommuner som vill veta hur vi gjorde. Problemet är utbrett och det är bra att det finns en kommun som gått hela vägen och fått rätt, säger Johan Manier, bygglovschef i Ängelholm till HD/Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.