Foto: Bildbyrån

Rögle måste vända depp till pepp

Publicerad

För åttonde gången sedan säsongen 2007 står Rögle inför kvalspel. Nu gäller det att försvara platsen i SHL i bäst av sju matcher mot Karlskoga.

Rögles säsong har varit skadepräglad, tongivande anfallsspelare har inte kommit till matchstart och till slut landade laget näst sist i tabellen. Nu tvingas Rögle kvala mot tabelltvåan Karlskoga i Allsvenskan.

– Det går inte att ta den här situationen på annat än största allvar. Vi måste spela vår bästa hockey på hela året, men vi har förberett oss och ser fram emot kvalet, säger Anders Lindbäck som är målvakt.

– Vi har verkligen kniven mot strupen, samtidigt är det de här matcherna som är roliga att spela när det verkligen gäller någonting, instämmer backen Almen Bibic.

Se hela inslaget här: Första matchen på hemmaplan på torsdag

Karlskoga har en aggressiv spelstil

Första matchen sker på hemmaplan på torsdag, där det gäller att vara med från början. Rögle har haft matchuppehåll i två veckor vilket är en evighet i hockeysammanhang, samtidigt som Karlskoga kört på i ett högt matchtempo mot AIK i kampen om att ta sig till kvalet.

– Karlskoga som är aggressiva, provocerar och försöker få sina motståndare ur balans. De har en lite annan spelstil än oss. Framförallt är de starka på hemmaplan och får med sig publiken. För oss gäller det att ha kalla skallar och fokusera på vårt spel, säger tränaren Anders Eldebrink.

Försvaret avgörande

De två matchfria veckorna har Rögle försökt förvalta så gott det går med träning varvat med mental förberedelse för vad som komma skall. Tränare Anders Eldebrink menar att försvarsspelet är det som kommer bli avgörande.

– Det här är snarlikt ett mästerskap och de vinner man på defensiven.

Inte minst kommer nya målvakten Anders Lindbäck som anslöt till laget i december att spela en central roll.

– Sedan jag kom till Rögle har vi försökt jobba med de faktorer som är viktiga för mitt spel. Jag jobbar mycket aktivt med klubban så det gäller att vänja alla backar och forwards vid det. Jag tycker vi spelade mycket bättre försvarsspel de sista matcherna i grundserien jämfört med när jag började, säger han.

Över 20 miljoner på spel

Rögle har de senaste säsongerna dansat mellan SHL och Allsvenskan vid ett flertal tillfällen och spelat kval sju gånger, det här blir den åttonde. Men det är inte bara sportsligt viktigt för ängelholmsklubben att hålla sig kvar i högsta ligan. Ekonomiskt skulle tappet för klubben genom en nedflyttning innebära förlorade intäkter på 20 miljoner kronor bara kopplat till det centrala avtalet i SHL.

– Vi har tvingats planera för två olika senarier i det här skedet. Förutom de 20 miljonerna så tappar vi ju även publikintäkter om vi inte längre spelar i högsta ligan. Men låt oss hålla tummarna nu, säger vd Marcus Thuresson.

Kvalschemat

23/3 Rögle BK – Karlskoga (hemmaplan)

25/3 BIK Karlskoga – Rögle BK

27/3 Rögle BK – Karlskoga (hemmaplan)

29/3 BIK Karlskoga – Rögle BK

31/3 Rögle BK – Karlskoga (hemmaplan)

2/4 BIK Karlskoga – Rögle BK

4/4 Rögle BK – Karlskoga (hemmaplan)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.