Det tidigare kommunalrådet Anette Åkesson (M) hade bänkat sig bakom repet för att titta på rösträkningen. Foto: Julia Åberg

Tobias, 19, hann rösta i sitt andra val – i sista minuten

Uppdaterad
Publicerad

Strax före stängning droppade det fortfarande in väljare i kommunhusets vallokal i Båstad. Fem minuter i åtta kom en småspringande Tobias Johansson in.

Han är bara 19 år, men har nu redan hunnit rösta i två kommunalval.

– Japp, det blev dubbel jackpot, säger han till SVT Nyheter när kuvertet hamnat i urnan.

Omvalet i Båstad

Han var en av de sista som röstade i ett av de mest uppmärksammade kommunalvalen på länge.

Strax efter att Tobias lämnat lokalen drogs ett rep upp tvärs över salen för att markera att röstningen nu stängt. Sedan öppnades påsarna med förtidsröster, och blandades samman med de som under dagen lagts i vallokalen.

Räkningen är offentlig

Sedan började arbetet med räkningen. 16 personer arbetar under största koncentration för att räkna samman rösterna.

Räkningen är offentlig, och öppen för alla att beskåda. Men intresset för denna demokratiska öppenhet var det inte många i Båstad som tog till vara på i just den här vallokalen.

En enda åskadare, det tidigare kommunalrådet Anette Åkesson (M) hade bänkat sig bakom repet.

– Det här är ju jättespännande! Jag visste inte ens att gick att titta på det här, men det är ju verkligen kul. Jag röstade i Hov tidigare idag, och där fick jag reda på det. Där säger de att det var en stor tradition förr, men den verkar ju helt dött ut nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Båstad

Mer i ämnet