Leg. psykolog Maria Schillaci tycker att föräldrar ska dela information med barnen om vad som händer. Foto: Privat/TT

Psykolog: Så pratar du med ditt barn om sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Åstorp misstänks för 14 fall av sexuellt ofredande av elever. Många föräldrar måste nu prata med sina barn om vad som hänt – men det är viktigt att man gör det på rätt sätt, menar en expert som SVT Nyheter talat med.

Det var i fredags som läraren togs ur tjänst och polisanmäldes av skolan i Åstorp efter att elever berättat för sin klassföreståndare om misstänkta sexuella ofredanden.

På onsdagseftermiddagen hade övergrepp gällande fjorton barn anmälts.

Uttryck oro för vuxna – inte för barn

– Om du är orolig för att något har hänt ditt barn – var vaksam på dina egna reaktioner när du vill prata med barnet om det här, säger psykologen Maria Schillaci på Rädda Barnen.

Hon är sakkunnig i frågor som rör sexuella övergrepp mot barn, och menar att det är viktigt att föräldrar inte överför sin oro på barnen eftersom ”barn kan bli mer oroliga för vuxnas reaktion än för frågan i sig”.

Viktigt vara saklig

– Utgå alltid från den konkreta händelsen eller situationen som gör dig orolig när du tar upp ämnet. Ibland kan man vilja bädda in ämnet så mycket att barnet inte förstår vad frågan handlar om, säger hon.

Hon uppmanar föräldrar att noga tänka igenom vad de ska säga när de tar upp händelserna. Något som en förälder i Åstorp som SVT Nyheter pratat med just gjort.

– Det var inte helt enkelt. Men vi valde att vara raka och ärliga och helt enkelt berätta vad som hänt. Än så länge har han inte frågat så mycket, men det kanske kommer. I så fall får vi ta det då, säger föräldern.

Ibland berättar barn inte

Händelserna som polisanmälts i Åstorp kan sträcka sig så långt tillbaka som till 2014, enligt polisen.

Att barn ibland inte berättar om sådant de varit med om förrän långt senare kan bero på att de inte förstått att de utsatts för något brottsligt, menar Maria Schillaci. Eller att de helt enkelt aldrig fått frågan.

– Barn har rätt att inte svara, men jag anser att vi inte har rätt att inte ställa frågan. Vi ska inte ducka för att prata om sexuell utsatthet. Det ska vara lika självklart att prata om som andra saker som kan drabba barn under deras uppväxt. Annars förmedlar vi omedvetet till barnen att det är något de inte får prata om.

Texten har uppdaterats efter att nya uppgifter kommit från polisen om hur många fall av sexuellt ofredande som läraren misstänks för. SVT Nyheter Helsingborg har sökt den misstänkta läraren för att hen ska få ge sin version av de påstådda händelserna men utan att lyckas.

Psykolog Maria Schillacis råd:

  • Undvik att agera polis. Säg att barnet får berätta – ”får” är ett bättre ord än ”ska”.
  • Säg att du finns här, men ge även exempel på andra vuxna som barnet kan prata med.
  • Dela information och nyheter med ditt barn – fråga vad hen läst och hört.
  • Ventilera din egen oro med andra vuxna – inte med ditt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.