Helsingborg stad har tre vallkretsar: norra, mellersta och södra. Nu vill det blågröna styret göra dem till en för att slippa treprocentspärren som riskerar att stänga ute småpartierna. Foto: SVT/Valmyndigheten

Så vill kommunstyret rädda småpartierna i nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Vid valet nästa år införs en procentspärr i kommunvalen – precis som i riksdagen. Förändringen kan ta mandaten från små partier som Kristdemokraterna och Centerpartiet i Helsingborg, och stoppa det blågröna styret. Nu svarar kommunledningen med att föreslå en valkrets som ska rädda småpartierna.

I riksdagen finns det en fyraprocentsspärr. Partier som får lägre andel väljare än så kommer inte in i politikens finrum. Med den nya vallagen införs nu liknande spärrar för kommunerna i valet 2018.

Reglerna slår att om två eller fler valkretsar finns krävs det tre procent av rösterna för att hamna i fullmäktige. Med en valkrets räcker det med två procent.

Spärrarna kan bli ett hot för Centerpartiet och Kristdemokraterna i Helsingborg i nästa val. För om de funnits redan i valet 2014 hade ingen av dem kommit in i fullmäktige. Kristdemokraterna fick då 2,5 procent av rösterna i kommunvalet och Centerpartiet 2,3 procent.

Vill ha en valkrets

Men tvärt emot den nya vallagen vill det blågröna styret nu göra det enklare för de mindre partierna att behålla sin platser i kommunpolitiken.

Om en månad föreslår de styrande att de två valkretsar som nu finns i staden ska minskas till en enda i valet nästa år. Då gäller vallagens tvåprocentspärr, vilket ökar möjligheten för att Kristedemokraterna och Centerpartiet att få sitta kvar i fullmäktige. Dessutom räknas alla röster i en valkrets där alla mandat fördelas.

Karta över gränserna för Helsingborgs mellersta valkrets. Foto: Valmyndigheten

”Ju fler desto bättre i fullmäktige”

En valkrets är ett geografiskt område som tilldelas ett viss antal platser i fullmäktige. Ju fler valkretsar, desto svårare för de små partierna. Men större partier kan gynnas om de är starka i en av valkretsarna.

Miljöpartiets kommunalråd Marcus Friberg har lett arbetet med förslaget om en valkrets.

– Det kan påverka små partier både i och utanför fullmäktige. Men ju fler som kommer i i kommunfullmäktige desto bättre beslut, säger han.

Det finns ytterligare ett skäl till att minska antalet valkretsar.

– Då räknas varje helsingborgares rakt av, säger Marcus Friberg.

Kommunalråd: Det blir mer rättvist

Kommunalrådet Lars Thunberg (KD) tycker inte att man kan tala om trixande för att nå ett visst resultat i valet.

–Trixar gör man när man ökar antalet valkretsar och gör det svårare för små partier att ta plats i fullmäktige. Men nu gör vi ju tvärtom, och det blir mer rättvist, säger han.

Socialdemokraterna har suttit med i demokratiberedningen och diskuterat valkretsarna. Men kommunalrådet Ola Möller tycker att han hållits utanför beslutet om att minska till en valkrets.

– Det är tråkigt för när man gör ändringar i demokratin, så bör man försöka få så många partier som möjligt att stå bakom det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.