Skejtare i Helsingborg hänvisas till andra städer

Uppdaterad
Publicerad

Malmö drar stor internationell pubik tack vare sina många skejtparker, och man satsar stort i staden. Men i Helsingborg hänvisas skejtarna till andra städer.

Under året har Helsingborg kommun tagit emot allt fler önskemål från skejtare och föräldrar om en rejäl, profesionell skejtpark. Idag finns inomhusparken Jutan, och på dess bakgård har en förälder byggt upp ramper.

På hamnområdet står några ramper uppställda på en knottrig asfalt. Omöjligt att åka där, menar många skejatre.

– Till och med små orter som Örkelljunga och Bjuv har betongparker. Det visar att kommunerna bryr sig. Helsingborg passar bara dig som spelar fotboll eller är gammal, säger skejtaren och helsingborgaren Nick Stavgren. Han ler snett när han säger det, men menar det.

Skejtscenen är stor i Helsingborg. Men än så länge finns det inte mycket att rulla på, enligt Nick Stavgren.

”Får åka till Malmö”

Vi träffas utanför Jutan. Flera unga är där med sina brädor och gör trick på rampen eller räcket.

– Jag tycker att Helsingborg behöver en betongpark. Vill man åka på en sådan får man ta sig till Malmö, säger Dalila Haskic.

Hon är inte ensam om att tycka så. Flera pekar på att det är till Malmö man åker om man vill ha en ordentlig åkupplevelse. Men också Höganäs, Bjuv, Lund eller Stehag funkar bra, för att dra några exempel.

På Stapelbäddsparken i Malmö är stämningen en annan. Där finns en stor betongpark med bowl under bar himmel.

– Jag skulle inte kunna tänka mig att åka till Helsingborg, där finns inga parker, säger Ludvig Orest. Istället riktar han dagligen brädan mot Stapeln i Malmö för att skejta där.

Olika syn på parker

I Malmö är synen på skejtparker helt annorlunda än i Helsingborg. Förutom de många stora betongparkerna har staden även anpassats för att det ska gå att till exempel skejta på bänkar och stångar.

– Det är många som tänker att en skejtpark är nog. Men det är ingen som tänker att en fotbollsplan är nog. Varför ska inte finnas en skejtpark i närheten där unga bor på samma sätt som det finns fotbollsplaner?

Frågan ställs av Gustav Svanborg Edén, skejtsamordnare i Malmö stad. Han pekar även på att det finns flera sociala fördelar med att skejtanpassa en stad.

– Man kan vända det till en social resurs. Med skejten kan man aktivera döda ytor i staden. Skejtboard är ett verktyg för alla kommuner att nå unga och engagera dem sin stad.

Men förutom vinsten för invånarna, ser Gustav Svanborg Edén också ekonomiska vinster för kommunen. Skejtparkerna i Malmö har gjort staden till en världsdestination.

– Vi har haft världscup-evenemang här vilket såklart ger Malmö en hög profil internationellt, säger han.

”Finns parker i Helsingör”

Cecilia Engström (KD) är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Helsingborg. Enligt henne ser det inte ut att bli någon betongpark till skejtarna i staden. Det finns andra intressen att också ta hänsyn till, säger hon.

– Vi har städer runt om oss som har väldigt bra skejtparker, bland annat i Helsingör, säger hon.

Global, och pulserande. Det är två av Helsingborg stads ledord som man använder frekvent för att marknadsföra staden.

Kan Helsingborg bli en sådan stad om man satsar på en rejäl skejtpark? Malmö har ju till exempel blivit en global stad tack vare skejtparkerna.

– Jag vet inte om det är just en skejtpark som efterfrågas mest idag, svarar Cecilia Engström (KD) och fortsätter:

– Vi har gjort mycket med air whipp och parkour här i Helsingborg. Så det känns som att det finns många andra saker som kan göra staden global.

Skejtsamordnaren i Malmö, Gustav Svanborg Edén,  kan inte  förstå att kommuner inte satsar på skejtparker.

– Skejtboard är här för att stanna, och den som inte förstått det är på fel sida av historien, säger han.

FAKTA: Skejtparker

I Malmö finns en inomhus- och tre utomhus- skateparker.  Förutom dessa har man även gjort bänkar, boxar och trappor runt om i staden slitstarka så att det ska gå att skejta på dem.

I Helsingborg finns en stor inomhushall där bland annat ett rum är avsett för skateboard. Vid Tivoli finns några rampor utställda, som dock blivit utskällda eftersom underlaget inte går att skejta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.