Foto: Linda Ekström

Findus besked: Slut med den skånska ärtan

Uppdaterad
Publicerad

Efter långa förhandlingar kan Findus i dag ge besked att en ny aktör ska odla och frysa ärtor i Sverige för företagets räkning. Uppdraget går till västsvenska Toppfrys och varken skånska eller halländska bönder kommer ifråga.

Toppfrys ligger i Brålanda i Dalsland. Det grundades för 75 år sedan och var i många år en arg konkurrent till Findus.

2010 gick Toppfrys i konkurs men två år senare tog lokala entreprenörer över frysanläggningen. Ärtproduktionen kom igång igen under det gamla namnet.

Findus lägger ner i Bjuv

– Vi är glada över att ha träffat avtal med en så erfaren och kompetent aktör, säger Findus vd Henrik Hjalmarsson.

5.000 ton ärtor per år

Kontraktet gäller 5.000 ton Ebba-ärtor per år. Dessutom ska Toppfrys paketera några av Findus grönsaksblandningar.

– Kontraktet är skrivet på fem år men båda parter har en långsiktig ambition, säger Henrik Hjalmarsson till SVT Nyheter Helsingborg.

Beslutet innebär att inga bönder i Skåne eller Halland kan fortsätta odla ärtor för Findus räkning.

– Vi har fört samtal med ett fåtal aktörer. Det viktigaste för oss har varit produktens kvalitet. Toppfrys ska odla i anslutning till fabriken och kan frysa in ärtorna tre timmar efter skörd vilket garanterar hög kvalitet, säger Hjalmarsson.

Hur mycket kontraktet är värt och hur många jobb det ger, vill han inte uttala sig om.

Hundratals bönder påverkas

Det har spekulerats i hur Findus ska hantera den framtida ärtproduktionen, en gröda som länge varit symbolen för Findus i Bjuv. Men företaget har varit förteget medan förhandlingarna pågått.

Findus odlarförening har omkring 700 medlemmar. De har länge levt på hoppet att en ny mellanleverantör skulle ta över en del av produktionen i Skåne. Men när vi pratade med ordförande Kjell Svegrup tidigare i februari var han inte alltför optimistisk.

– Vi borde ha fått beskedet redan. Det känns inte som att Findus kommer lägga någon odling här. Men det finns de som är väldigt intresserade av att fortsätta odla ärtor, sa han till SVT.

Beklagar avbrutet samarbete

Samtidigt som Findus vd Henrik Hjalmarsson nu säger sig vara glad för kontraktet med Toppfrys, beklagar han att Findus avbryter samarbetet med de skånska och halländska bönderna.

– Vi har uppskattat ett väldigt bra samarbete med mycket kompetenta och passionerade lantbrukare. Det är mycket tråkigt att avsluta för de har gjort ett fantastiskt jobb.

Anläggningen ännu inte såld

Findus har, sedan nedläggningsbeskedet, förgäves försökt sälja frysanläggningen i Bjuv.

Har något av de företag ni förhandlat med velat överta Bjuvsanläggningen och producera där?

– Som sagt, vi har ännu inte avyttrat anläggningen i Bjuv, och när vi gjort vårt val har vi utgått från tillgängliga aktörer, säger Henrik Hjalmarsson.

Men ni har fört samtal med företag i Skåne/Halland?

– Vi har samtalat med aktörer i södra Sverige.

Torsdagen den sista mars gör medarbetarna på Findus i Bjuv sin sista arbetsdag.

– Toppfrys kommer att börja frysa in ärtor i Brålanda redan under sommaren och leverera till hösten, säger Henrik Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Findus lägger ner i Bjuv

Mer i ämnet