Smutsiga toaletter och använda blöjor på vårdboendet

Uppdaterad
Publicerad

När fyra vårdboenden i Helsingborg gick över i privat drift förra året valde många anställda att sluta och stanna i den kommunala verksamheten. Nu säger ännu fler undersköterskor upp sig från vårdboendena, och städningen drabbas.

Efter mycket debatt och många protester från både anställda, anhöriga och äldre beslutade det blågröna styret i Helsingborg att fyra vårdboenden skulle tas över av två privata företag, Attendo och Vardaga, den 1 december.

Men många anställda, framför allt undersköterskor, valde att stanna i stanna i kommunal verksamhet. På Pålsjö park försvann exempelvis 60 procent av de anställda när Vardaga tog över.

Nu kommer nästa uppsägningsvåg av undersköterskor som inte vill jobba kvar på de privata vårdboendena.

Så här långt har elva personer sagt upp sig, enligt fackförbundet Kommunal. Fem av dem kommer från Pålsjö Park. Dessutom har ett okänt antal timvikarier slutat.

”Det blev delade turer och långa pass”

SVT Nyheter Helsingborg har pratat med en undersköterska som sagt upp sig från ett av de privata vårdboendena och som vill vara anonym. Hon berättar om en alltmer stressad arbetssituation, om färre anställda och fler arbetsuppgifter.

– Vi som var kvar skulle sköta omvårdnaden av de äldre, städning och matlagning. Det blev delade turer och långa pass, ett väldigt ryckigt schema. Till slut orkade jag inte längre.

– Vi skulle hinna med så mycket och städningen var det som man ofta inte hann med. Omvårdnaden måste ju komma först.

Hon pratade med sin chef på vårdboendet om att hon inte mådde så bra, men tyckte inte att hon fick gehör.

– Jag var ständigt trött och irriterad och ibland gick det ut över de äldre. Då mådde jag samtidigt ännu för det som hänt är ju absolut inte deras fel.

”Det har blivit mycket sämre”

Efter privatiseringen av de fyra vårdboendena har mängder av kritik och klagomål från inte minst de anhöriga nått både media och kommunen. Vård- och omsorgsförvaltningens tjänstemän har nu fått politikernas uppdrag att hålla hård koll på kvaliteten.

Kjell Wiklunds far bor på Pålsjö Park. Han talar om en katastrofal försämring.

– Min pappa föll och bröt lårbenshalsen. Han har ont och svårt att röra sig. Men det kan ta 10-15 minuter innan någon kommer när han tryckt på larmknappen. Han ska också ha rehabilitering i form av sjukgymnastik och det ska journalföras. Men ingenting skrivs där och då vet vi ju inte om han fått sin rehab alls eller om de bara glömt att skriva upp det, berättar Kjell Wiklund.

Han klagar också på städningen hos sin pappa.

– Den har blivit mycket sämre, säger han och visar oss bilder på en mycket smutsig toalettstol, en rakhyvel med intorkat raklödder och fullt med gamla hårstrån, dammtussar,  använda blöjor som ligger kvar på toaletten och andra exempel på dålig städning.

Thomas Persson, regionchef för Vardaga i Skåne. Foto: Ambea

Regionchefen: ”Vi är på gång”

Thomas Persson är regionchef för Vardaga i Skåne. Han säger att det blev kännbart när 60 procent av personalen försvann på Pålsjö Park, flera av dem i princip dagen innan Vardaga tog över.

– Vi anställde nya men det har tagit tid att få allt att fungera i helt nya arbetsgrupper, säger han.

Har ni färre anställda jämfört med hur det var när kommunen drev boendet?

– Jag har inga uppgifter om den saken. Men vi anpassar organisationen efter de boendes behov.

I avtalet mellan er och kommun finns krav på kvalitet. Vad gör ni nu för att leva upp till det?

– Vi har satt in team med erfarna undersköterskor och arbetsledare som ska stötta de nya och vi har redan åtgärdat en del av problemen. Vi har också haft samtal med de anhöriga. Nu arbetar vi bland annat med att få igång dagliga aktiviteter för de äldre. Vi är på gång, säger Thomas Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.