Solen ger helsingborgarna energi

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen invigdes första etappen i den nya solpanelanläggningen ”Solar Park” i Helsingborg.

945 paneler ska ge 250 kilowatt i toppeffekt. Det räcker till normal årsförbrukning för 77 lägenheter. Målet är att anläggningen så småningom ska byggas ut till en effekt på två megawatt.

Vädrets makter var inte riktigt med arrangörerna av invigningen på lördagsförmiddagen. Kyla och snöblandat regn gjorde att de huttrande åhörarna fick gömma sig under sina paraplyer. Men samtidigt kunde de se att panelerna även i sådant väder levererade. Mätaren ställde sig på dryga 30 kilowatt.

– Hade solen varit framme kunde vi nått upp till strax under 200 kilowatt. På sommaren blir det mer, säger Diedrik Fälth, teknisk ansvarig för anläggningen.

Andelsägare bekostar anläggningen

– Solpaneler är komplicerade att tillverka. Vanlig strandsand smälts ned för att man ska kunna ta kisel ur den. Och det kostar energi. Panelerna måste vara verksamma i två år innan den energin har hämtats tillbaka. Men sen är all energi som produceras ren vinst, säger Diedrik Fälth.

Hela anläggningen bekostas av andelar, som 250 privatpersoner och 15 företag köpt.

– Jag tänker mycket på vår planet, jobbar med miljöfrågor, äter mycket ekologiskt odlat, har gasdriven bil, och detta är en naturlig del av min livivsstil, säger Annelie Gille, en av andelsägarna. 

Solenergi ska alstra el i Helsingborg. Foto: Gunilla Fritze

”Värdelös” mark används

Varje andel kostar 3.000 kronor och ger medlemskap i ägarföreningen Solar Park i Helsingborg.

– I maj ska vi ha det första årsmötet, och då ska vi bland annat bestämma hur mycket som ska investeras i nästa etapp, och hur mycket som ska gå till medlemmarna, säger Lars-Inge Persson, ordförande i föreningen.

Anläggningen ligger vid NSR:s återvinningscentral vid Välavägen i västra Helsingborg. NSR är nordvästra Skånes renhållnings aktiebolag.

– Vi vill ju inte använda jordbruksmark till att sätta upp solpaneler på. Det blir helt enkelt för dyrt om vi ska behöva betala arrende. Här är marken tämligen värdelös, och då är det utmärkt att vi finns här, säger Lars-Inge Persson.

En annan fördel är att återvinningsanläggningen är inhägnad. Det gör att risken för stöld av panelerna minskar.

Helsingborg i framkant

En av invigningstalarna var Miljöpartiets energipolitiska talesperson, Lise Nordin. Hon lovprisar Helsingborg, som är den kommun i Skåne som har byggt ut solenergin mest.

– Det är tydligt att Helsingborg ligger långt fram i utvecklingen av solenergi. Vad jag känner till så är det den första storskaliga anläggningen i Sverige som ägs av så många privatpersoner, säger hon.

Och hon ser en ljus framtid för detta energislag, trots vårt nordliga läge.

– Vi ser att utvecklingen går ganska fort i Sverige nu, och det beror ju på att tekniken blivit billigare, sägen Lise Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.